Biden elektromos autókra cserélné a kormányzati járműveket

2021. január 28. – 00:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szerdán fontos klímavédelmi rendeleteket írt alá, amelyek csökkentenék a fosszilis energiahordozók szerepét az Egyesült Államokban, írja az AP hírügynökség.

A rendeletek célja, hogy a következő tíz évben a szövetségi állam megőrizze a tulajdonában lévő szárazföldi és vízi területek legalább 30 százalékát, és megóvják e területek élővilágát, valamint kétszeresére növeljék a szélenergia használatának arányát is. „Nem várhatunk tovább a klímaválság kezelésére” – mondta Biden a rendeletek aláírásakor a Fehér Házban.

Az új elnök kormányzata támogatja a gazdaság tiszta energiára való átállást, elektromos meghajtású autókra cserélnék a kormányzati járműveket, emellett Biden április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót is összehívott. Az elnök célja, hogy a most hozott változtatásokkal 2035-re eltűnjenek a fosszilis tüzelőanyagok az amerikai energiaszektorból, 2050-re pedig a teljes gazdaság karbonsemlegessé váljon.

Biden a választási kampányában azt ígérte, hogy a globális felmelegedés lassítása érdekében 2 billió dolláros programot hoz létre, valamint egymillió új munkahelyet fog teremteni az elektromosautók iparágában. Jelenleg az Egyesült Államok villamosenergiájának 61 százaléka földgázból és szénből, 20 százaléka nukleáris energiából, 17 százaléka pedig olyan megújuló energiaforrásból származik, mint a szél- és napenergia.

Ezen kívül Biden fegyvereladási megállapodásokat is felülvizsgáltat, amelyeket még elődje, Donald Trump kötött. Az érintett megállapodások egyike az Egyesült Arab Emírségekkel kötött 23 milliárd dolláros (6700 milliárd forint) megállapodás, amely 50 darab F-35A típusú harci repülőgépről, 18 darab MQ-9B harci drónról és egyéb hadfelszerelés beszerzéséről szólt, írja az MTI.

A külügyminisztérium megerősítette, hogy a Biden-adminisztráció felülvizsgálja ezeket a fegyvereladásokat, ugyanakkor még nem hozott végleges döntést az ügyben. Egyelőre nem tudni, hogy az emírségekkel kötött megállapodáson kívül, mely szerződéseket vizsgálják még felül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!