250 ezer embert fenyeget az Eloise ciklon

2021. január 27. – 05:22

250 ezer embert fenyeget az Eloise ciklon
Beira városa madártávlatból. Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedmillió embert sújt az Eloise névre keresztelt ciklon Mozambikban – erre figyelmeztetett az ENSZ helyszíni koordinátora a mozambiki fővárosból, Maputóból.

Myrta Kaulard az MTI szerint felhívta a figyelmet arra is, hogy hetvenhat egészségügyi intézmény és négyszáz osztályterem vált használhatatlanná Beira kikötővárosban és környékén, és hatalmas területeket érintenek az áradások, ahonnan rengetegen próbálnak menekülni.

Két évvel ezelőtt az Idai ciklon ugyanerre a területre sújtott le, és akkor százak haltak meg, alig két héttel ezelőtt pedig a térség még a Chalane ciklon csapását próbálta kiheverni.

Sátrakra, menedékekre, takarókra, ivóvízre, maszkokra, higiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. Mielőbb újjá kell építeni az iskolákat és a kórházakat. Egyelőre nem tudni, hogy az ítéletidő milyen hatással lesz a helyi termésre, mert ha a víz nem tud elfolyni, akkor elpusztíthatja az idei termés legnagyobb részét.

„Alapvetően ennek nagyon komoly ébresztőnek kellene lennie, Mozambik ki van szolgáltatva a klímaváltozásnak, és ez az évenkénti szembenézés a hurrikánszezonnal egyszerűen túl sok ahhoz, hogy a térség talpra tudjon állni”

– mondta az ENSZ koordinátora, és arra emlékeztetett, hogy ez még csak az április elejéig tartó hurrikánszezon eleje.

A Vöröskereszt novemberben közzétett tanulmánya szerint az árvizek, a viharok és a hőhullámok ötből négy esetben a klímaválság következményeire vezethetők vissza. A humanitárius szervezet becslése szerint 2010 óta több mint 410 ezer ember halálát okozták természeti katasztrófák, és 1,7 milliárd ember vesztette el otthonát, állatait, termőföldjét vagy megélhetését ezek miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!