Ezrek tüntettek Ausztráliában a gyarmatosítókra emlékező nemzeti ünnepnap miatt

2021. január 26. – 06:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tiltakoztak Ausztrália legtöbb pontján a január 26-i nemzeti ünnepen, Ausztrália napján az ellen, hogy az ünnep a brit gyarmatosítók emlékét idézi. Január 26. 1994 óta számít nemzeti ünnepnek az országban, arra emlékeznek, hogy 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta.

A tiltakozók és az ünnepnapot ellenzők fő problémája, hogy a gyarmatosítók megérkezésének ünneplése tiszteletlen az addigra már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösségre nézve, akiknek nem ad sok okot az ünneplésre ez a dátum. Legtöbbjüknek inkább gyásznap, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek, írja az MTI.

Sydney-ben mintegy 3000-en tiltakoztak az „invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat.

Őrizetbe vesznek egy tüntetőt Sydney-ben – Fotó: Loren Elliott / Reuters
Őrizetbe vesznek egy tüntetőt Sydney-ben – Fotó: Loren Elliott / Reuters

Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe, amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet. „Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” – szögezte Morrison.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!