Hőhullám fokozza az ausztráliai bozóttüzek terjedését

2021. január 25. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Délkelet-Ausztráliát sújtó hőhullám miatt az ország legnagyobb városaiban 30 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali hőmérséklet, ami tovább fokozta a bozóttüzek terjedését, írja a BBC.

Hétfőn Dél-Ausztrália állam fővárosában, Adelaide-ben a hatóságok figyelmeztetést adtak ki a város közelében égő bozóttüzek és a sűrű füst miatt. Eddig több mint 2500 hektár égett le, több épület is megsemmisült, de személyi sérülés eddig nem történt – közölte a dél-ausztráliai tűzoltóság. A füst megtelepedett Adelaide felett, ami eltakarja a város látképének egy részét is.

A szomszédos Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben a 40 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, emiatt ott is komoly bozóttüzekre készülnek. Az előrejelzések szerint Sydney-ben már harmadik napja fogja meghaladni a 30 Celsius-fokot a hőmérséklet. Az egészségügyi hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban, kerüljék a fizikai aktivitást és a füst belélegzését a bozóttüzek közelében.

A múlt péntek óta tartó kánikula miatt az ország legnagyobb részére: Dél-Ausztrália, Victoria, Új-Dél-Wales, Tasmania és Queensland államokra adtak ki figyelmeztetést. A hőség várhatóan a hét közepéig fog tartani Ausztráliában.

Az egy évvel ezelőtti, rendkívüli bozóttüzeket és kánikulát hozó időszakhoz képest az idei nyár eddig hűvösebb és csapadékosabb volt Ausztráliában. Meteorológusok szerint ebben a La Nina időjárási jelenség játszhat szerepet, aminek hatására a Csendes-óceán középső és keleti medencéjében lehűl a felszíni vízréteg, ami a légkört is lehűti, több csapadékot okozva ezzel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!