Skócia többsége a függetlenségre voksolna, a miniszterelnök népszavazást akar

2021. január 24. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Függetlenségi népszavazást akar tartani Skócia miniszterelnöke, ha pártja megnyeri a skót parlamenti választásokat májusban, írja az MTI. Nicola Sturgeon szerint ha a skótok megadják neki erre a felhatalmazást a voksoláson, akkor abba Londonnak sem lehet beleszólása:

„Ez a demokrácia. Ez nem arról szól, mit akarok én, vagy mit akar Boris Johnson”

– mondta Sturgeon a BBC-nek adott vasárnapi interjújában. A skót miniszterelnök pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vasárnap ki is adott egy tervezetet a népszavazás kiírásáról: eszerint az új referendumot a koronavírus-járvány után, a skót parlament által kijelölt időpontban kell megtartani, a következő parlamenti ciklus korai szakaszában.

A 11 pontos nyilatkozat szerint fenntarthatatlan helyzet alakulna ki, ha a brit kormány elutasítaná azt a kérést, hogy az újabb népszavazás törvényi kereteinek rendezése a skót parlament hatáskörébe kerüljön. Erre sem morális, sem demokratikus jogalapja nem lenne Londonnak a skót függetlenségpártiak szerint, írja a Guardian.

Nicola Sturgeon már a 2019-es brit parlamenti választás után felszólította Londont, hogy engedje meg a skót parlamentnek kiírnia az új függetlenségi népszavazást. Boris Johnson brit miniszterelnök ezt akkor határozottan elutasította, arra hivatkozva, hogy

Sturgeon és elődje, Alex Salmond személyesen ígérték meg a 2014-es skót függetlenségi referendum előtt, hogy az akkori népszavazás egy teljes nemzedéknyi időre szól.

Akkor a referendumon 55 százalék voksolt az Egyesült Királyságban maradásra, azóta viszont fordult a helyzet: a Sunday Times felmérése szerint ma a skótok 52 százaléka szavazna a függetlenségre egy referendumon. Sőt, Észak-Írországban is azt szeretné a megkérdezettek 51 százaléka, ha népszavazást írnának ki az Írországgal való egyesülésről – igaz, az észak-írek többsége maradna az Egyesült Királyságban.

A felmérés alapján egyébként az SNP nagy fölénnyel nyerheti meg a skóciai parlamenti választásokat: 52 százalékot mérnek nekik a kutatók, míg a Londonban kormányzó konzervatívok 20 százalékra, a korábban Skóciában hagyományosan erős Munkáspárt pedig 17 százalékra számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!