11 kínai bányászt szabadítottak már ki a föld alól

2021. január 24. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hetet töltöttek 600 méter mélyen egy aranybányában történt robbanás után.

9 bányászt szabadítottak már ki kínai mentősök, azok közül, akik két hete 600 méter mélyen rekedtek a föld alatt, írja az állami médiára a BBC. Frissítés: az MTI szerint 9 bányászt még a délelőtt folyamán, további kettőt pedig kora délután emeltek ki a mélyből. Egyiküket súlyosan legyengült állapotban hozták felszínre, ezért azonnal kórházba szállították.

Január 10-én egy kínai bányarobbanás következtében a Shandong tartománybeli Husan aranybánya bejáratát torlaszolta el a föld. A robbanás oka továbbra sem ismert.

A huszonkét bányász közül tizenketten egy héttel a robbanás után tudtak üzenetet küldeni egy keskeny aknán keresztül az értük küldött mentőegységnek. Az aknán leengedett kötelet lentről meghúzták, innen tudták először a mentőegységek, hogy vannak lent emberek.

Korábban arról írtunk, hogy a kelet-kínai Santung tartományban található Husán-bányában rekedt bányászok életjelet adtak magukról úgy, hogy a mentőcsapatok által egy vékony aknán át leeresztett madzagot rángattak meg. Kezdetben 11 túlélőről érkeztek hírek, később azonban egyikük életét vesztette.

Az első bányász felszínre hozataláról videófelvétel is készült, amelyen látszik, hogy szemét kötéssel védték a fénytől. A felszínre hozott bányász „rendkívül gyenge” volt, állt a CCTV Weibo bejegyzésében, amely szerint az első kimenekített férfit azonnal kórházba vitték.

Körülbelül egy órával a megmentése után további nyolc bányászt hoztak ki a bánya egy másik részéből. A CCTV szerint e csoport egyik bányásza megsérült. Két másik emberről úgy tudták, hogy még mindig életben vannak a bányában, és várták a kimentésüket. Néhány órával később tehát sikerről tutak beszámolni a helyi hatóságok.

A helyszínen több mint hatszáz ember dolgozik a bajba jutottak kimentésén, a mentőcsapatok már három csatornát fúrtak a mélybe. A vasárnap kimentett bányászokkal egy hete létesítettek először kapcsolatot a baleset óta, őket ezt követően egy csatornán keresztül élelmiszerrel, ruhákkal és egyéb felszerelésekkel látták el. Egyikük, aki a robbanáskor fejsérülést szenvedett és kómába került, szerdán veszítette életét.

További tíz bányász sorsa ismeretlen.

A bányát tulajdonló Shandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak a történtek miatt, a céget pedig sok bírálat érte amiatt, hogy mintegy harmincórás késéssel jelentette a balesetet a hatóságoknak. Két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjáról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot.

A kínai tisztviselők csütörtökön még azt mondták, hogy legalább 15 napba telhet a mintegy 70 tonna törmelék átfúrása a másik bányászcsoport elérése érdekében.

Arról már beszámoltunk, hogy élelmiszereket, az orvosi cikkeket, a takarókat és a tápoldat-adagokat egy aknán át juttatak be bennrekedt 10 bányásznak. A BBC szerint a most kimentett bányászok néhhány napja kapcsolatba léptek egy magányos túlélővel is a föld alatt, ám később ez a bányász már nem adott életjelet.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!