Kalózok rabolták el egy teherhajó legénységét Nyugat-Afrikában

2021. január 24. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kalózok támadtak egy török teherszállító hajóra a nyugat-afrikai partoknál szombaton, egy tengerészt megöltek, tizenöt társukat elrabolták – írta az MTI.

A török tengerészeti igazgatóság közlése szerint a tengerészek először bezárkóztak egy biztonságos helyre, ahová a kalózoknak hat óra után sikerült behatolniuk. A harcban a M/V Mozart nevű hajó egyik tengerésze, egy azerbajdzsáni matróz meghalt. A személyzet többi tagja török volt.

A hajón maradt a sérült kapitány és a legénység még egy tagja, miután a kalózok a túszokkal együtt leléptek. A teherszállító irányítási rendszereit megrongálták a kalózok, de a navigációs rendszer arra alkalmas, hogy a hajó kikötőbe fusson – írta az al-Dzsazíra. A török elnök személyesen beszélt a kapitánnyal. Recep Tayyip Erdogan ígéretet tett az elrabolt legénység felkutatására.

A libériai zászló alatt hajózó M/V Mozart a nigériai Lagosból tartott a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Fokvárosba, amikor szombaton a Guineai-öbölben 100 tengeri mérföldnyire Sao Tomé és Principe partjaitól megtámadták és elrabolták.

A hajó tartózkodási helye közvetlenül a támadás előtt. Forrás: Maritimebulletin.net
A hajó tartózkodási helye közvetlenül a támadás előtt. Forrás: Maritimebulletin.net

Bár a kalóztámadásokról szóló hírek jellemzően a Vörös-tenger kijáratánál, a Szomália és Jemen közötti Adeni-öbölből érkeznek, a kontinens nyugati oldalán lévő Guineai-öböl is kockázatos térségnek számít Togo, Benin, Nigéria, Kamerun és Guinea térségében.

2019-ben már ért török hajót hasonló támadás. Az elrabolt legénység egy hónap múlva szabadult ki – vélhetően váltságdíj fejében, bár az ilyen ügyleteket hivatalosan sosem ismerik el az érintettek, tartva attól, hogy ez újabb túszejtő akcióra bátoríthatja a kalózokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!