Mínusz 50 fokban is kimentek tüntetni Navalnij mellett Szibériában

2021. január 23. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A szó minden értelmében dermesztő felvételek érkeztek Jakutföldről, Szibéria keleti részéről. Jakutszk városában sok már orosz városhoz hasonlóan voltak megmozdulások a letartóztatott ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij mellett. Mínusz 50 fokot mutattak a hőmérők, ennek ellenére nagyjából 3-400 fős tüntetés kerekedett a politikus támogatására. A rendőrség hamarosan kiérkezett és feloszlatta a demonstrációt, jó néhány tüntetőt letartóztattak. Mindezt a szó szoros értelmében sarkvidéki körülmények között:

Navalnij neve akkor lett világszerte ismert, amikor valakik megmérgezték, valószínűleg a novicsok nevű idegméreggel. Bár az orosz fél hevesen tagadja ezt, de „valakik” alatt itt nagy valószínűséggel az orosz titkosszolgálatot kell érteni. A mérgezésből Németországban felépült ellenzéki politikus a múlt hét végén tért haza Oroszországba, de már a repülőtéren őrizetbe vették, majd 30 nap elzárásra ítélték. Ezalatt születik döntés arról, hogy 2014 végén kiszabott feltételes börtönbüntetését letöltendőre cseréljék-e. (Ezt egyébként állítólagos pénzügyi visszaélések miatt kapta, de a strasbourgi emberi jogi bíróság kártérítésre kötelezte az orosz államot emiatt.)

Navalnij pénteken az előzetes letartóztatásából üzente meg, hogy nem tervez öngyilkosságot és egészségi állapota kielégítő. Ezzel elég direkt módon arra utalt, hogy ha hirtelen meghalna, nyugodtan gyanakodjon mindenki idegenkezűségre. Az ügyről itt olvashat részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!