Négy éven át figyelte egy újságíró, hogy Trump mikor nem mond igazat, most beszámolt a tapasztalatairól

2021. január 23. – 07:41

frissítve

Négy éven át figyelte egy újságíró, hogy Trump mikor nem mond igazat, most beszámolt a tapasztalatairól
Fotó: JIM WATSON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2016 szeptembere és 2020 szeptembere között összesen 9000 hamis állítást számolt össze Donald Trump beszédeiben és Twitter-bejegyzéseiben Daniel Dale, a CNN újságírója – egyebek mellett ez derült ki Dale CNN-en megjelent cikkéből.

Az újságíró eleinte egy kanadai lapnak, majd 2019 közepétől a CNN-nek dolgozott, és kezdetben önszorgalomból kezdte el ellenőrizni Trump állításait, majd hivatalosan is ez, a tényellenőrzés (fact-checking) lett a feladata.

Volt, hogy minden ok nélkül hazudott

Az újságíró minden nyilvános megszólalást és minden Twitter-posztot megvizsgált. A cikkben azt írja, „könyörtelen munka volt”. Dale szerint sok politikus hazudik, hogy elérje a célját, hogy védje az érdekeit, vagy hogy meneküljön egy botrány elől. Azonban Dale szerint Trump sokszor minden ok nélkül képes volt hazudni, vannak olyan esetek, amelyeknél érthetetlen, hogy miért volt szüksége erre.

Csak néhány példa:

  • Trump egyszer azt állította, hogy felhívta őt telefonon az Amerikai Cserkészszövetség vezetője. Dale írt egy emailt a szervezetnek, hogy valóban volt-e ilyen hívás. Kiderült, hogy nem volt.
  • Trump posztumusz kitüntetést adott Babe Ruth baseballjátékosnak, és a jelölés bejelentésekor egy csomó fura dolgot mondott az egykori sportolóról. Dale írt egy emailt a Ruth hagyatékát őrző múzeumnak, amiben érdeklődött, hogy igazak-e, amiket Trump mondott. Kiderült, hogy nem.
  • Trump egyszer arról beszélt, hogy Michigan államban megkapta az „Év embere” díjat, Dale írt az illetékes szervezeteknek, akik közölték: Trump soha nem kapott ilyen elismerést.

Frusztrált volt, belekezdett

Dale a 2016-os elnökválasztási kampány idején kezdett Trump állításainak ellenőrzésébe, mert idegesítette, hogy nincs megfelelő médiavisszhangja annak, hogy Trump sokszor nem mond igazat. Twitteren rövid idő alatt több ezer új követője lett.

Akkoriban azt gondolta, nagyon rossz, amit Trump csinál, de a következő években sokkal durvább lett a helyzet. Feljegyzései szerint Trump

  • 2017-ben átlagosan 2,9 hamis állítást közölt naponta,
  • 2018-ban már napi 8,3-et,
  • 2019-ben pedig már annyi volt a hamis megnyilvánulás, hogy a CNN-nél egy másik riporter is került Dale mellé, hogy bírjanak a megnövekedett mennyiséggel.

Sokszor szándékosan nem mondott igazat

Dale hangsúlyozza, hogy Trump gyakran tudatosan próbálta félrevezetni az embereket. 2018-ban ez leginkább a félidős választásoknál csúcsosodott ki, 2019-ben az Ukrajnával kapcsolatos botrány idején, 2020-ban pedig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban volt sok hamis állítás.

És Dale szerint a hazugságoknak sok szempontból meglett az ára. Az újságíró a járvánnyal és a Capitolium megtámadásával kapcsolatban is erős állításokat tesz: szerinte Trump hazugságaiért jó néhányan az életükkel fizettek.

Donald Trump az amerikai fegyverszövetség (NRA) éves gyűlésén 2019-ben Fotó: SAUL LOEB / AFP
Donald Trump az amerikai fegyverszövetség (NRA) éves gyűlésén 2019-ben Fotó: SAUL LOEB / AFP

Gyűlölködő levelek, halálos fenyegetés

Az újságíró az évek során rengeteg gyűlölködő levelet kapott, egyszer életveszélyesen is megfenyegették, amit jelentett a rendőrségen. De nem hagyta abba, mert

az a meggyőződése, hogy igenis létezik az ellenőrizhető, igazolható valóság.

2020 szeptemberében azonban belefáradt a munkába, azt írta, a tavalyi elnökválasztási kampányban Trump annyit hazudott, hogy egyszerűen már nem bírta tartani vele a lépést. Dale addigra nagyjából 9000 hamis állítást számolt össze, és leplezett le.

Az ellenőrzéseinek eredményeit folyamatosan közzétette, de a Fehér Házból soha nem keresték Trump emberei, soha nem kapott olyan üzenetet az elnök köreiből, hogy bármiben tévedett volna, vagy valamit pontatlanul írt volna. Dale szerint ez is igazolja munkájának hitelességét. Tudta azonban, hogy Trump a közösségi oldalakon és néhány más médiumon (Fox, One America News, Breitbart) keresztül így is, úgy is zavartalanul el tudja juttatni az üzeneteit a híveihez, függetlenül attól, hogy azokat leleplezték-e hazugságként vagy sem.

Igen, tudjuk, hogy hazudik

Az egyik legmegrázóbb élménye egy 2017-es ohiói utazáshoz kötődik, Trump-párti városokba látogatott, és megkérdezte az embereket, hogy tudnak-e Trump hazugságairól.

Sokan nem tudtak ilyesmiről, vagy nem hitték el a dolgot, de Dale szerint ennél sokkal megdöbbentőbb volt, hogy néhányan azt mondták, tisztában vannak Trump hazugságaival, de nekik ez kedvükre való, mert a hazugságok felborzolják a kedélyeket a washingtoni elit körében, és felidegesítik az olyan embereket, mint Dale.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kövess minket Facebookon is!