A két ország jó viszonyát hangsúlyozta Szijjártó Biden minisztereinek írt gratuláló levelében

2021. január 21. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben gratulált a frissen beiktatott Joe Biden amerikai elnök kormányában helyet kapó Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek, írja az MTI.

Blinkennek szóló levelében Szijjártó kiemelte, hogy az Európai Unió mellett az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek. Szerinte ez a jó viszony lehetőséget teremt arra, hogy szembeszálljanak a koronavírus-járvány miatt keletkezett kihívásokkal, és szorosabbá tegyék a transzatlanti együttműködést, amely létfontosságú az európai biztonság szempontjából. Az Antony Blinkenről szóló portrénkat itt olvashatja.

Idén lesz száz éve, hogy a két ország között diplomáciai kapcsolat jött létre, és az évforduló a magyar miniszter szerint szintén lökést adhat a kétoldalú viszonynak. A magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár, ő pedig személyesen is a politikai, biztonsági, gazdasági és kulturális téren folytatott együttműködés előmozdításán dolgozik.

Levelében arra is kitért Szijjártó, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok és Izrael erőfeszítéseit a Közel-Kelet tartós békéjének megteremtésére és az antiszemitizmus elleni fellépésre nemzetközi szinten, továbbá a térséget alkotó országok uniós csatlakozásának támogatójaként változatlanul üdvözli Washington törekvését a béke és a gazdasági virágzás előmozdítására a Nyugat-Balkánon is.

A NATO-n belüli együttműködés fontosságára utalva azt írta, Magyarország számos nemzetközi katonai misszióban vesz részt, az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett védelmi költségvetésének növelésére, és legkésőbb 2024-re el is éri a szövetségi vállalásban szereplő 2 százalékos szintet. A védelmi beruházások nagysága a 20 százalékos küszöbnél nagyobb mértékben emelkedett, és több kétoldalú egyezmény is segíti a katonai partnerséget az Egyesült Államokkal.

Szijjártó azt is megemlítette, hogy jelenleg mintegy 1700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, az Egyesült Államok az európai országokon kívül a legnagyobb befektető itthon, és a legnagyobb nem európai exportpartner is. A kétoldalú kereskedelem 2019-ben 2,3 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt. Szijjártó kifejezte reményét, hogy mielőbb személyesen is találkozhat amerikai partnereivel.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek gratulálva Szijjártó azt írta, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek legyőzésében az amerikai kereskedelmi tárcának kulcsszerepe lesz. Magyarország számára továbbra is prioritás, hogy szoros kapcsolatot tartson fenn a globális nemzetközi gazdasági partnerek közé tartozó Egyesült Államokkal.

Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek küldött levelében Szijjártó a közösen elért eredmények között említette a horvátországi Krk szigeten létesített amerikai cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas kikötői terminált. „A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és kiemelt figyelmet fordít a megújuló energiaforrásokra, az atomenergia szerepét illetően pedig nagyon hasonló az álláspontja az amerikaihoz.”

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Joe Bidennek a beiktatása után.

A magyar–amerikai kapcsolatok alakulásával ebben a videóban foglalkoztunk részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!