Őrizetbe vettek egy amerikai katonát, aki az Iszlám Államot és a dzsihádot éltette

2021. január 19. – 23:45

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek egy amerikai katonát Georgia államban terrorizmus gyanújával, mert segítséget akart nyújtani az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, írja az amerikai igazságügyi minisztérium közlése alapján az MTI.

A 20 éves Cole James Bridgest azzal vádolják, hogy katonai tanácsokat és útmutatást akart nyújtani egy külföldi terrorszervezetnek, és az amerikai hadsereg katonáinak meggyilkolásában akart segédkezni.

Bridges 2019-ben lépett be a hadseregbe, a közösségi médiában viszont gyakran posztolt az Iszlám Államot és a dzsihádot éltető posztokat. Sőt, sajtóértesülések szerint Bridges egy videót is közzétett magáról, amin testpáncélban áll az Iszlám Állam zászlaja előtt. Egy másik, hangtorzítóval felvett hanganyagon pedig támogatását fejezte ki a dzsihadisták egyik várható támadása iránt amerikai katonák ellen.

A tevékenysége miatt ráállt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is, aki egy fedett munkatárson keresztül kezdett el csevegni a férfival.

Beszélgettek az amerikai katonák elleni közel-keleti támadásokról, és a New York-i 9/11 Memorial emlékmű felrobbantásáról is.

Utóbbi kapcsán részletes útmutatásokat, harci taktikákat és javaslatokat is leírt a beszélgetésekben az emlékmű, és más New York-i látványosságok megtámadásához.

„A jelenlegi gyanú szerint Bridges közlegény elárulta országunkat és egységét, amikor összeesküvést szőtt egy emberrel, akiről azt hitte, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa, és segíteni akart neki amerikai katonákat megölni a Közel-Keleten”

– mondta William F. Sweeney Jr., az FBI New York-i irodájának vezetője. Ha elítélik, akár negyven évnyi börtönbüntetést is kaphat, írja az NBC összefoglalója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!