Mínusz 58,3 Celsius-fokot mértek Szibériában

2021. január 18. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szibériai mércével mérve is extrém hideg az időjárás Jakutföldön, ahol január 18-án reggel -58,3 Celsius-fokot mértek a Deljankir nevű lakott terület környékén, írja az Accu Weather.

A régióban december közepén süllyedt -40 Celsius-fok közelébe a hőmérséklet, ami azóta sem nagyon változott. Jakutföld fővárosában, Jakutszkban január 14--40 Celsius-foknál is hidegebb hőmérsékletet mértek. Az elmúlt 14 évben a mostani a leghosszabb ideig tartó ilyen hideg szakasz a régióban.

Az év ezen időszakában, december közepétől február elejéig a legmagasabb hőmérséklet általában mínusz 34-39 Celsius-fok között alakul, míg a legalacsonyabb mínusz 40-45 Celsius-fok szokott lenni, ezzel a téli hónapokban Jakutföld a Föld leghidegebb lakott területe. 1933 február 6-án Ojmjakon -67,8 Celsius-fokot mértek, amit hivatalosan azóta is a leghidegebbként tartanak számon.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a hideg miatt bezártak a jakutszki iskolák, és csak akkor nyitnak ki úja, ha felmelegszik az idő. „A fő szabály az, hogy ne álljunk le egy helyben, hanem haladjunk tovább” – mondta az AP-nek Dmitrij Kuznyecov jakutföldi lakos. Az Accu Weather meteorológusai szerint január végéig marad a mínusz 40-51 Celsius-fok közötti hőmérséklet.

A mostani hideg időjárás előtt, 2020-ban szokatlanul meleg volt az időjárás Jakutföldön. Tavaly január és április között 6 Celisu-fok volt átlaghőmérséklet, míg nyáron melegrekord dőlt meg Szibériában, Verhojanszkban 38 Celsius-fokot mértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!