Biden első napján leállíthat egy sok vitát kiváltó kőolajvezeték-építést

2021. január 18. – 23:18

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden egyik első intézkedése az lesz január 20-ai beiktatása után, hogy leállítja a Keystone XL nevű olajvezeték építését Kanada és az Egyesült Államok között.

A Keystone XL már több mint egy évtizede futó projekt, és hiába tiltakoztak ellene környezetvédők és amerikai őslakosok is, ha nem is töretlenül, de sikerrel haladt a megvalósulás felé.

A tervek szerint a nagyjából 1900 kilométer hosszú, még hiányzó szakaszon a kanadai Alberta államból az Egyesült Államok-beli Nebraskáig szállítanak nyersolajat, ahonnan aztán a már meglévő finomítókba, egészen a Mexikói-öbölig vinnék tovább az olajat.

Használaton kívüli kőolajvezetékek Észak-Dakotában, 2014-benFotó: Andrew Burton/Getty Images
Használaton kívüli kőolajvezetékek Észak-Dakotában, 2014-benFotó: Andrew Burton/Getty Images

Az olajvezeték építését 2015-ben Barack Obama amerikai elnökként környezetvédelmi okokra hivatkozva megvétózta, de 2017-ben utódja, Donald Trump már engedélyt adott a projektre, ami magántőkéből, körülbelül 8 milliárd amerikai dollárból valósítható meg.

A BBC amerikai forrásokra hivatkozva írta meg, hogy Biden várhatóan egy végrehajtási utasítással vonja majd vissza a Keystone XL engedélyét beiktatásának napján.

A kanadai Alberta vezetője, Jason Kenney nem örült túlságosan Biden ötletének, azt mondta, ha valóban vétót kap az olajvezeték, jogi keresettel élnek majd.

Az új amerikai elnök egy másik környezetvédelmi lépést is tervez, ahogy korábban is ígérte, az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe, amiből Trump ugrott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!