Újra és újra feltalálták: százéves a kettéfűrészelős bűvésztrükk

2021. január 17. – 11:48

frissítve

Újra és újra feltalálták: százéves a kettéfűrészelős bűvésztrükk
Fotó: A BBC riportere próbálja ki a fűrészelős trükköt egy bűvész társaságában 1949-ben – Fotó: Chris Ware / Keystone Features / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1956-ban a BBC egyik műsora után fél Nagy-Britannia elsápadva állt fel a fotelből.

A Panorama című műsorban ugyanis élőben közvetítették, ahogyan egy dobozban lévő nőt kettévágnak egy körfűrésszel.

A műveletet egy „Nagy Sorcar” néven futó, indiai származású varázsló végezte el, de valójában nyilván nem vágta ketté kollegináját, mint azt rengeteg tévénéző gondolta. Ma valószínűleg már senki nem kapna sokkot, hiszen a mutatvány éppen száz éve útjára indult klasszikus verziójának talán még a gyerekek is ismerik a megoldását. A világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje viszont még azzal sem veszítette el varázslatosságát, hogy leleplezték, hiszen önmagát újra és újra feltalálva a mai napig képes meglepetést okozni.

Nem bánták, hogy nőt vágnak ketté

A félbevágós trükköt 1921. január 17-én mutatta be először egy Pery Thomas Tibbles nevű bűvész – írja a Guardian. A számot maga Tibbles találta ki, aki PT Selbit művésznéven tevékenykedett, és először az észak-londoni Finsbury Parkban adta elő. A mutatvány akkoriban még egy hosszadalmas folyamat volt, amit a mai ember nem biztos, hogy lankadatlan figyelemmel kísérne, de akkoriban szenzációs sikert aratott a trükk. Egy évszázad alatt körülbelül olyan ikonikussá nőtte ki magát, mint a nyúl előhúzása a kalapból.

„Nagyon egyszerű, világos trükk, aminek lehetetlensége mindenki számára könnyen érthető. Ennek eredményeként rengeteg lehetőség is van a továbbfejlesztésére vagy újragondolásra” – mondta a Guardiannek Will Houston, az Imperial College London egyik házi bűvésze. Ő egyébként azt is hozzátette, hogy a Selbit-féle eredeti verzióban nem lógott ki a dobozból a kettévágott nő feje és lába.

Noel Britten, a közel 1500 tagot számláló, a bűvésztrükkök népszerűsítését célzó Magic Circle, azaz Varázskör nevű szervezet elnöke szerint a trükknek nagyon gazdag története van, de a népszerűsége talán nem olyan ártatlan okokból fakad, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A húszas években az egyik legforróbb közéleti téma volt a nők szavazathoz való joga, és „minden olyan emberre aki azt gondolta, hogy a nőknek meg kell adni a választójogot, jutott egy olyan ember, aki szerint mókás, hogy egy nőt kettévágnak”.

Selbit elég merész módon elhívta a szüfrazsett mozgalom egyik aktív tagját, Christabel Pankhurstöt az előadásra, hogy ő maga legyen a kettévágott nő a trükkben – derült ki Naomi Paxton akadémikus és előadóművész, valamint a Magic Circle egyenlőségért és sokszínűségért felelős tisztviselőjének kutatásából. Paxton szerint a meghívás kifejezetten sértő volt, nem meglepő, hogy Pankhurst nemet mondott.

Egy bűvész Londonban 1948-ban – Fotó: Archive Photos / Getty Images

A Magic Circle egy online eseményt rendez a mutatvány 100. évfordulójára. Ennek keretében beszélnek majd Debbie McGee-vel, aki éveken keresztül volt a legendás brit bűvész, Paul Daniels partnere és házastársa. „Debbie-t többször szeletelték fel, égették el, fejezték le, mint bárki mást, szóval elég jó sztorikat tud mesélni” – mondta Britten. Természetesen szó lesz az 1956-os incidensről is, amely ma már legalább olyan jó televíziótörténeti sztori, mint a BBC másik húzása, a Ghostwatch, amiről itt írtunk bővebben.

Hogyan ne közvetítsünk bűvésztrükköt a tévében

A BBC egyik legnézettebb esti műsorában, a Panoramában adta elő egy titokzatos kinézetű indiai bűvész, a már említett „Nagy Scorcar” adta elő a fűrészelős mutatványt. Az egészet azzal kezdte, hogy transzba ejtett egy 17 éves lányt, majd egy asztalra fektette, és elkezdte szétvágni a testét egy körfűrésszel. Ez lett volna a műsor csúcspontja, csakhogy úgy tűnt, hogy valami nincs rendben.

A mutatvány közben a bűvész megdörzsölte alanya kezét, hogy az felébredjen, de ő nem reagált, mire Scorcar megrázta a fejét, majd letakarta az arcát egy fekete kendővel. Ebben a pillanatban lépett közbe a műsorvezető Richard Dimbleby, aki közölte, hogy a műsor véget ért.

Mindezt még azelőtt, hogy a nézők látták volna a nemrég „kettévágott” nőt épen és egészségesen felkelni a helyéről, ami természetesen megtörtént a valóságban.

Az eredeti probléma valójában nem a mutatvánnyal volt, hanem a műsoridővel: az élőben futó Panorama ugyanis késésben volt, és nem tehette meg, hogy túl hosszúra nyúljon, hisz borult volna a csatorna összes többi műsora is. Ezért is szakította félbe az illúziót Dimbleby. Néhány pillanattal később pedig a telefonközpontokat elözönlötték az olyan betelefonálók, akik azt hitték, hogy végignézték, ahogy élő adásban gyilkolnak meg valakit a szemük láttára.

Elsőre logikus a hivatalos magyarázat, hogy Scorcar saját hibájából adódóan kicsúszott a műsoridőből. A BBC cikke viszont azt sugallja, hogy Scorcar direkt húzta el az előadását, hogy ezzel törjön be a köztudatba. A férfi indiaiként nehezebben érvényesült az iparban, ezért amikor meghívták a műsorba, tudta, hogy ez a nagy lehetősége – és utólag azt kell mondanunk, hogy jól is használta ki.

És jöttek a véresebbnél véresebb, újragondolt változatok

Idővel persze elkezdtek férfiakat is kettévágni, és maguk a bűvészek is kerültek az asztalra. Ugyanennek a trükknek egy modernebb feldolgozása más eszközökkel, de hasonlóan horrorisztikusan: Simon Drake bűvészt a Channel 4 Secret Cabaret című műsorában nem széltében vágták szét, ahogy azt a nézők megszokhatták, hanem ráadásul hosszában, egy műtétet imitálva.

Miközben Drake testéből csorog a vér, ő maga is felébred az altatásból, és mozgatja a kezét, lábát, látszólag nagy szenvedés közepette. Kiáltani nem kiált, ugyanis a férfi műsorszámai többnyire némák voltak, csupán néhány zörejjel mentek le.

Simon Drake egyébként több alkalommal is bemutatta a trükköt klasszikus és némiképp újragondolt formában is, például egy guillotine-t bevonva. A trükköket figyelve egyébként látszik, hogy sok múlott a műsor vágásán, illetve a művégtagokon, amiket használtak. A műtős verzióban ugyan nem művégtagok lógnak ki Drake fehér hálóinge alól, de látszik, hogy elég kényelmetlen pozícióban fekszik, mintha nem is lenne nyaka, talán a műtősasztal belsejében lehet valahol a turpisság.

David Copperfield Drake-hez hasonlóan magát fűrészeltette ketté egy műsorban, csakhogy ő a lényegi pillanatban már láda nélkül. Az egymilliós megtekintéssel büszkélkedő videó alatt rengeteg olyan komment olvasható, hogy a műsor sugárzásakor, az akkor még gyerek nézők halálra rémültek a mutatványtól, de a mai napig fantasztikusnak találják az egészet, még úgy is, hogy tisztában vannak vele, hogy csak illúzió.

A kicsit furcsa díszletek és a véres kivitelezés amúgy ma már aligha kavarná fel a zombifilmeken szocializálódott nézők lelkének állóvizét. Nem véletlen, hogy a még modernebb, frissebb verziók még Drake-et is überelik a véres és realisztikus hatást tekintve. A bűvészek mára mindennapossá váltak a tehetségkutatókban, az NBC-n futó America's Got Talent egyik epizódjában egy bűvészpáros ismét felhozta a klasszikus trükköt, de úgy, hogy közben szándékosan le is leplezték annak az egyik megoldását.

A műsor közben persze elszúrnak valamit, és látszólag tényleg kettévágják az asztalon fekvő nőt. Itt már nem elég a művér, kapunk néhány kilógó műbelet is. Azonban nem követték el a BBC szarvashibáját, a műsor végén természetesen sértetlenül és mosolyogva előjön a díszlet mögül az elvileg kettévágott modell.