Az országos fegyverszövetség csődeljárást kért, áttelepülne Texasba

2021. január 16. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb amerikai fegyverlobbi-szervezet, az Országos Fegyverszövetség (NRA) csődeljárás iránti kérelmet adott be, derül ki a CNN szerint texasi ügyészségi dokumentumokból.

A szervezetet augusztusban perelte be Letitia James New York-i főügyész, azzal vádolva az NRA vezetőit, hogy megszegték a nonprofit szervezetek gazdálkodására vonatkozó szabályokat, magáncélokra utaltak át több millió dollárt a szervezet pénzéből és adócsalást is elkövettek. James akkor azt mondta, hogy a cél az NRA teljes feloszlatása.

Letitia James ügyész 2020. augusztusában jelentette be, hogy bepereli az NRA-t – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Letitia James ügyész 2020. augusztusában jelentette be, hogy bepereli az NRA-t – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az NRA így most a csődeljárással azt tervezi, hogy otthagyja New York államot, ahol 1871-ben megalapították, és egy texasi székhelyű nonprofit szervezetként működne tovább. Pénteki közleménykben ezt „Project Freedomnak” (Szabadság Műveletnek) nevezték.

James azzal vádolta az NRA mostani és korábbi vezetőit, hogy három év alatt több mint 63 millió dolláros (kb. 18,8 milliárd forintos) kárt okozott a szervezetnek. Válaszul az NRA is visszaperelte a főügyészt.

Letitia James a csődeljárás iránti kérelem után bejelentette, hogy nem fogják hagyni, hogy az NRA ezt vagy más taktikát alkalmazva ússza meg az elszámoltatást.

Wayne LaPierre, az NRA vezérigazgatója pénteken azt írta, hogy egy olyan államban akarnak működni, ami „értékeli az NRA hozzájárulásait, ünnepli törvénytisztelő tagjainkat, és partnerként áll hozzánk az alkotmányos szabadság fenntartásában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!