Szánkópályává változtatták a buchenwaldi koncentrációs tábor környékét

2021. január 15. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha több tízezer ember vesztette életét a buchenwaldi koncentrációs táborban, a környékbeliek és a környéken kirándulók egy részét ez a jelek szerint nem különösen zavarja, hiszen a lehulló hó miatt téli sportolók tömege lepte el a jelenleg emlékhelyként működő területet. A tömött parkoló és a szánkónyomokkal tarkított tömegsírok miatt az üzemeltetőnek a nyilvánosság előtt kellett felszólalnia, írja a BBC.

A nácik 1937 és 1945 között működtettek koncentrációs tábort a dombos területen, ahol csaknem 280 ezer férfit, nőt és gyereket tartottak fogva, sokukat rendszeresen bántalmazták, kínozták, éheztették vagy orvosi kísérleteknek vetették alá. A fogvatartottak zöme zsidó, roma, homoszexuális, az ellenállás tagja vagy szovjet katona volt, de több ezer magyar is raboskodott itt, köztük a Nobel-díjas Kertész Imre. Összesen több mint 56 ezer ember halhatott itt meg.

A buchenwaldi koncentrációs tábor emellett arról is ismert, hogy 1940 elején 250 cigány származású gyereken itt tesztelték először a gázkamrákat, és egyben ez volt az első Zyklon–B-vel történt kivégzés is.

„Az idő múlásával csökken a történelmi érzékenység”

– mondta a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora-i Emékhelyek Alapítvány elnöke, Jens-Christian Wagner, aki az MTI híre szerint az emlékhelyre vonatkozó rendelkezések betartására és a holtak nyugalmának megőrzésére kérte az embereket, egyben közölte, hogy megerősítették az őrséget az egykori láger körül, és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

Wagner elmondása szerint a szánkózás nyomai egészen a tömegsírnak ásott gödrökig vezetnek, voltak, akik kutyát sétáltattak, egy nő pedig hordozható hangfalból bömbölő zenére sportolt a hóban.

A tábort amerikai csapatok szabadították fel 1945 áprilisában, majd 1950-ig (kettes számú különleges tábor néven) a szovjetek működtették tovább a német foglyok büntetőtáboraként, ezalatt szintén ezrek vesztették itt életüket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!