2,2 milliárd dollárral túlszámolta magát az ausztrál hivatal az országukba érkező vatikáni tranzakciók kapcsán

2021. január 14. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál tranzakciós jelentéseket elemző kormányhivatal, az Austrac több mint 2,2 milliárd dollárral (kb. 650 milliárd forint) elszámolta a Vatikánból küldött tranzakciókat, írja a Guardian.

Mint kiderült, az Austrac első tranzakciós jelentésében 2,3 milliárd dollárra becsülte a Vatikánból Ausztráliába érkező tranzakciók teljes összegét 2014 és 2020 között, holott az adott időszakban ez a szám

9,5 millió dollár volt, azaz a hivatal több mint 2,2 milliárd dollárt tévedett.

A hivatal pontosította korábbi adatait, az adott időszakban csaknem 48 ezer tranzakció érkezett a Vatikánból Ausztráliába. A hivatal kiemelte, az eltérés azért történt, mert néhány tranzakciónál nem vizsgálták meg alaposan a geoadatokat. A Vatikánnak a végösszeg gyanús lett, ezért kértek felülvizsgálást az Austrac jelentésére.

A vatikáni tranzakciók ügye tavaly került elő újra George Pell bíboros kapcsán: Pell 13 hónapot töltött börtönben Ausztráliában pedofília vádjával. Később, amikor az eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros, Giovanni Becciu sikkasztási ügye kiderült a Vatikánban, a történet Pellhez is elért, felmerült annak a gyanúja, hogy Becciu kenőpénzzel fizette le a Vatikánból az egyik Pell ellen felszólaló tanút. Az Austrac téves jelentése tavaly erős belső konfliktust okozott a Vatikánban Pell ügyével kapcsolatban.

A jelenlegi esetnél azonban sem az Austrac, sem az érintett rendőrségek nem erősítették meg, hogy az eltérésnek bármiféle köze lenne Pell ügyéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!