Trump ügyvédje állítja, csak a Trónok harcával vont párhuzamot, amikor párbajra szólított fel

2021. január 14. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Párbajra hívta a tömeget a kongresszus ülésének kezdete előtt megtartott nagygyűlésen Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje, ám ő azt mondja, nem gondolt tényleges bajvívásra, és egyébként is, csak a gépek (szavazógépek) közötti viadalra utalt.

Giuliani a The Hillnek nyilatkozta ezt kedden, egészen pontosan úgy, hogy „olyasmi párbajra utaltam, mint amit abban a nagyon híres, a fiktív, középkori Angliáról szóló dokumentumfilmben láthattunk Tyrionról. Tyriont, aki egy nagyon alacsony ember, megvádolták gyilkossággal, miközben ő nem követte azt el, ám nem tudta megvédeni magát, ezért felbérelt egy bajnokot, hogy védje meg őt” – fogalmazott.

Az a Business Insidernek sem teljesen tiszta, hogy mire gondolhatott itt Giuliani, aki dokumentumfilmként hivatkozott a Trónok harcára. Az ügyvéd ugyanakkor azt is mondta, hogy igazából csak a gépek közötti párbajra gondolt – Trumppal együtt ugyanis gyakran állították, hogy a választási eredményeket elcsalták.

„Tulajdonképpen ha megnézi, láthatja, hogy az egész akkor került szóba, amikor arra buzdítottam, hogy engedjék, hogy megvizsgáljuk a gépeket. És ezután mondtam, hogy amennyiben nekik van igazuk, a párbaj eredménye az lesz, hogy megszégyenülünk, ha pedig nekünk, akkor börtönbe kerülnek.”

Szerinte a fentiek alapján senkit sem szólított fel erőszakra, és a tömeg nem is reagált rá így, senki sem ugrott fel, hogy akkor zárják börtönbe a bűnösöket.

Nem sokkal ezután több száz Trump-párti tüntető betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.

A tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, ablakokat törtek be, és törvényhozók irodáit is felforgatták. A capitoliumi rendőrök egy Trump- és összeesküvés-hívő, 35 éves veterán nőt, Ashli Babbittet meglőttek az épületben, miközben megpróbált áttörni egy ajtón. A nő nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

Rajta kívül a Capitolium ostroma közben életét vesztette egy rendőr, a 42 éves Brian Sicknick, akit a tüntetők egy porral oltóval ütöttek le, valamint további három tüntető is. Egyikük, az 50 éves Benjamin Phillips sztrókot kapott, az 55 éves Kevin Greeson szívrohamban hunyt el, a 34 éves Rosanne Boylandet pedig valószínűleg agyontaposta a tömeg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!