A szivárványglóriás Fekete Madonna miatt indítottak pert Lengyelországban

2021. január 13. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött a lengyelországi Plockban azoknak az aktivistáknak a pere, akik szivárványglóriás Fekete Madonna matricákat ragasztottak ki egy helyi templomhoz közel, írja az MTI.

A częstochowai Fekete Madonna ikon az egyik legismertebb Szűz Mária-kisded ábrázolás Európában, a lengyel katolicizmus szimbóluma. A szóban forgó matricákon az ikonon látható két glóriát szerkesztették át szivárványszínűre és házfalakra, nyilvános helyekre ragasztották azokat még 2019-ben.

„Szabadságot Elának” a Szent Mária-bazilika előtt, hogy támogassák Elzbieta Podlesnát, a szivárványglóriás Fekete Madonna tervezőjét – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
„Szabadságot Elának” a Szent Mária-bazilika előtt, hogy támogassák Elzbieta Podlesnát, a szivárványglóriás Fekete Madonna tervezőjét – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Plock városában ekkor letartóztattak egy 51 éves nőt, a rendőrség szerint „vallási érzelmek megsértésének gyanúja miatt”. A Lengyelországon kormányon lévő Jog és Igazságosság pártjának vezetője, Jarosław Kaczyński ekkor arról beszélt, a szivárványglória „LMBTQ-propaganda része”, ami szerinte „veszélyes a gyerekekre és szexualitásukra”.

A matricaragasztás miatt a héten három nő áll bíróság elé a „vallási érzelmek megsértése miatt” és pénzbírság mellett

akár két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

A nők szerint tettükkel nem követtek el bűncselekményt. A per előtt szerdán a plocki bíróság épületénél tüntetők gyűltek össze „a szivárvány nem sért” transzparensekkel.

Az aktivisták és tüntetők számára a konzervatív lengyel párt mellett álló egyház gyakran célpont politikai megmozdulások esetén, a tavalyi eddigi legszigorúbb abortusztörvény bevezetésekor például a radikálisabb tüntetők templomokat is rohamoztak meg, II. János Pál pápa szobrát vörös festékkel öntötték le, több templom falára pedig az Abortion without Borders (Abortusz határok nélkül) nemzetközi NGO nevét és telefonszámát fújták fel.

A 2019-es eset után a lengyel püspöki konferencia arra kérte az embereket, hogy „nézeteiktől függetlenül tartsák tiszteletben a katolikus hívők érzelmeit”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!