Kim Dzsongun izmosabb hadsereget építene, és nukleáris elrettentésről beszélt

2021. január 13. – 06:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető országa katonai képességeinek kiépítését és nagyobb nukleáris elrettentést sürgetett a Koreai Munkapárt VIII. kongresszusának zárónapján, idézi az MTI a KCNA állami hírügynökséget.

„Mindent meg kell tennünk a nukleáris elrettentés további növelése érdekében miközben kiépítjük a legerősebb katonai képességeket”

– mondta Kim Dzsongun.

A pártkongresszus hétfőn választotta meg a Koreai Munkapárt új főtitkárává Kim Dzsongunt. A szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza Kim egyeduralmát. A tisztség betöltetlen volt a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsongil halála óta.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga, aki maga is magas tisztséget tölt be a pártban, a Központi Bizottság tagjaként szerdán élesen bírálta a dél-koreai hadsereget, amiért hírt adott arról, hogy vasárnap késő este Phenjan belvárosában katonai díszszemlét tarthattak.

A KCNA-nak nyilatkozva kijelentette, hogy ez Szöul „ellenséges hozzáállását” mutatja északi szomszédjával szemben. Kim Jodzsong nem sokkal azt követően nyilatkozott, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök újévi beszédében ígéretet tett, áttörést fog elérni a megfeneklett nukleáris leszerelési tárgyalásokban.

Megfigyelők szerint Kim Jodzsong gyakorlatilag a második számú vezető testvére mellett, és nyilatkozata, amelyben semmibe vette Mun párbeszédet sürgető törekvéseit, bizonyítja szerepét a rezsimben.

Kim Dzsongun korábban arról beszélt, hogy akárki is foglalja el a Fehér Házat, Washington ellenséges politikája nem változik majd Észak-Korea irányába. Donald Trump ugyan háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal, akit „nagyszerű fickónak” hívott, végül azonban nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében. Joe Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!