Több nagy vállalat is felfüggesztette politikai adományait a Capitolium megtámadása miatt

2021. január 13. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggeszti a Biden győzelmét tagadó republikánus politikusok támogatását több amerikai vállalat, illetve New York City is szerződést bont Donald Trump vállalatával a Capitolium elleni támadás után.

A Walmart kereskedelmi vállalat és a Walt Disney is bejelentette, hogy megvonja adományait azoktól a republikánus politikusoktól, akik nem hajlandók beismerni Biden győzelmét.

Mellettük néhány energiaipari vállalat is úgy döntött, hogy abbahagyja a politikai adományozásokat: az olaj- és gázipar több mint 109 millió dollár értékben járult hozzá politikai adományokhoz a 2020-as választási ciklushoz egy politikai kiadásokat nyomon követő nonprofit központ szerint.

Mike Sommers, az American Petroleum Institute elnöke szerint a zavargások nagyban befolyásolták az American Petroleum Institute adományokkal kapcsolatos döntéseit. A Chevron amerikai olajóriás kedden közölte, hogy felülvizsgálják az adományokkal kapcsolatos döntéseket.

Emellett New York City is felbontotta a szerződést Trump vállalatával, amely golfpályát üzemeltetett Bronxban, valamint két jégkorcsolyapályát és egy körhintát is a Central Parkban. Trump fia, Eric Trump, aki segített a vállalat vezetésében, „politikai diszkriminációnak” bélyegezte a város döntését.

Múlt csütörtökön Joe Biden hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke lett, ezt azonban megelőzte a Trump-hívek szerda esti Capitolium-foglalása. Szerdán ült ugyanis össze az amerikai kongresszus, hogy összeszámolja és hitelesítse az államok eredményeit közvetítő elektori szavazatokat, ám az általában kevesebb mint egyórás procedúra több mint fél napra nyúlt el, miután a leköszönő elnök, Donald Trump beszédet mondott támogatóinak: a felbőszült tömeg ezután megrohamozta a Capitoliumot.

(Reuters, Yahoo, Vulture)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!