Különleges kertté alakítják át Párizs ikonikus sugárútját, a Champs-Élysées-t

2021. január 11. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Kizöldítik Párizs legismertebb utcáját, a Champs-Élysées-t, hogy az újra inkább a gyalogosoké lehessen. A tervek megvalósítására 250 millió eurót (9 milliárd forint) költenek.

Párizs tele van ikonikus helyekkel, az egyik ilyen a Diadalívbe torkolló sugárút, a Champs-Élysées, amit még mindig elárasztanak a turisták, de korábbi fényét már elveszítette, jórészt a közlekedési dugóknak köszönhetően.

A Champs-Élysées környékén nagyon magas a légszennyezettség, Párizs egyik legegészségtelenebb része. Az 1,9 kilométer hosszú út mentén, a burkolat közé szorított fák is a túlélésért küzdenek. A leromlott állapotoknak, turistaáradatnak és az üzlethelyiségeket elfoglaló multicégeknek is köszönhetően a párizsi lakosok többsége messzire elkerüli már a Champ-Élysées-t, amin a megújításával próbálnak változtatni.

A zöldebbnek megálmodott Champs-Élysées és a DiadalívFotó: PCA-Stream
A zöldebbnek megálmodott Champs-Élysées és a DiadalívFotó: PCA-Stream

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo bejelentése szerint 250 millió eurót fordítanak arra, hogy a sugárútból a szavaival élve, egy különleges kertet hozzanak létre.

A terv lényeges eleme, hogy az autók számára fenntartott területet a felére csökkentik, helyükre gyalogos zónák és zöldfelületek kerülnek. A jobb levegőminőség érdekében, pedig fasávokat telepítenek majd. A kereskedelmi célú tereket is átformálnák, a teraszos megoldásokat bátorítanák.

A terveket készítő cég, a PCA-Stream építésze, Philippe Chiambaretta becslése szerint naponta százezer gyalogos közlekedik a sugárúton, ebből 72 százalék turista, 22 százalék pedig az ott dolgozó munkásokat teszi ki. A nyolcsávos úton pedig óránként háromezer jármű halad át. Chiambaretta nézete szerint a Champs-Élysée mindig is az átlagembereké volt, nem szabad hagyni, hogy csak a luxusról és a fogyasztásról szóljon.

Az utat vissza akarják adni a gyalogosoknakFotó: PCA-Stream
Az utat vissza akarják adni a gyalogosoknakFotó: PCA-Stream

Párizs 2024-ben olimpiát rendez, ez ösztönzi a városépítészeti feladatok végrehajtását is, de a sugárút átalakítása előreláthatólag csak 2030-ra válik teljessé. A tervek szerint a sugárút két végpontját, a Diadalív körüli teret és a Concorde-teret is átalakítják és zöldebbé teszik majd

A Champs-Élysée eredetileg is elég zöld volt, a mocsaras területen sokáig kertek álltak, a Napkirály, XIV. Lajos kertépítésze, Le Notre formálta át a 18. század elején. Egy olyan sétányt tervezett ott, amelyet mindkét oldalról egy dupla szilfasor határolt, ebből alakult ki később a sugárút.

A sugárúton lefelezik az autók számára biztosított területetFotó: PCA-Stream
A sugárúton lefelezik az autók számára biztosított területetFotó: PCA-Stream

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!