Az amerikai külügyminiszter feloldott minden önkéntes korlátozást Tajvannal szemben

2021. január 10. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo szombaton bejelentette, hogy feloldotta Tajvannal szemben az összes önként vállalt külügyminisztériumi korlátozást, amelyeket Washington azért hozott, hogy Kína kedvében járjon.

Bár az Egyesült Államoknak – ahogy a legtöbb országnak – nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, fegyvereladásokkal támogatja a szigetet, amelyet Kína következetesen saját részének tekint. Az évtizedek óta létező korlátozások arra vonatkoztak, hogy milyen kapcsolatot tarthatnak fenn az amerikai diplomaták és a külügyminisztérium más tisztségviselői tajvani kollégáikkal.

„Az Egyesült Államok ezt egyoldalúan határozta el azért, hogy Pekinget nyugtassa. Bejelentem, hogy feloldom az összes ilyen korlátozást. Az Egyesült Államok kormányzata kapcsolatokat tart fenn nem hivatalos partnerekkel szerte a világban, Tajvan sem kivétel” – mondta Pompeo.

A Pompeo sajtótájékoztatójáról beszámoló Reuters hírügynökség szerint a korlátozások feloldása nagy valószínűséggel élezi majd a feszültséget Peking és Washington között.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft a jövő héten Tajvanra utazik, hogy a sziget vezető tisztségviselőivel tárgyaljon. A hírre Peking csütörtökön úgy reagált, hogy Washington „a tűzzel játszik”. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!