170 kilométer hosszú, szén-dioxid-kibocsátás nélküli okosvárost épít Szaúd-Arábia a sivatagba

2021. január 10. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman vasárnap ismertette a zéró szén-dioxid-kibocsátású okosváros, NEOM építési tervét. Az 500 milliárd dollárból megvalósuló kiemelt üzleti zóna lesz az első nagyobb építési projektje a tervnek, írja a Reuters.

A beruházás hivatalos célja, hogy a világ legnagyobb olajexportőr országának gazdaságát diverzifikálja. A televízióban ritkán megjelenő koronaherceg azt mondta, hogy a tervek szerint a sivatagban 170 kilométer hosszan elnyúló város egymillió lakost lesz majd képes fogadni, és 100 százalékosan tiszta energiával, szén-dioxid-kibocsátás nélkül akarják működtetni, írja a Guardian.

A tervekről még Szaúd-Arábia magyarországi nagykövetségének Twitter-oldala is beszámolt. Azt írják, hogy „a The Line projektet NEOM városban mintaként szolgál ahhoz, hogy milyenné válhatnak a jövő városi társadalmai, és egy olyan tervnek tekinthető, amely szavatolja a természettel való harmonikus együttélést.”

„Miért kellene feláldoznunk a természetet a fejlődés érdekében? Futurisztikussá kell átalakítanunk a hagyományos város koncepcióját” – jelentette ki bin Szalman, aki először 2017-ben beszélt erről az ötletről, mint a Vision 2030 elnevezésű terv egyik része. Szaúd-Arábia a jövőben ilyen, és ehhez hasonló nagyszabású beruházásokkal szeretné csökkenteni függőségét az olajtól.

Közleményük szerint az építkezés 2021 első negyedévében elkezdődik az ország északi, Jordániához és Egyiptomhoz közel eső részén, a Vörös-tenger partján. Arra számítanak, hogy a leendő város 48 milliárd dollárral járul hozzá a királyság GDP-jéhez, és 380 000 új munkahelyet teremt. Bin Szalman elképzelései szerint a városban nem lesznek autók és hagyományos utak sem, és a városban mindent mesterséges intelligencia vezérelne.

A 26 500 négyzetkilométert érintő, több zónából álló NEOM-terv 2025-re fejeződhet be. 2020-ban az olajárak hirtelen zuhanása és a koronavírus-járvány kitörése nagy csapást mért a szaúdi gazdaságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!