Azért verik meg a rendőrök Ugandában az újságírókat, hogy megvédjék őket

2021. január 8. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

A saját érdekükben verik meg a riportereket, mondja Uganda rendőrfőkapitánya, Martin Okoth Ochola, szerinte ugyanis meg kell védeni őket attól, hogy olyan területekre tévedjenek, ahol veszélyben lehet az életük – írja a Reuters. A börtönökért felelős kollégája pedig arról beszélt, van bőven hely az ugandai börtönökben, ha szükség lenne rá a jövő heti elnökválasztás miatt.

Január 14-én választanak elnököt Ugandában, ahol Yoweri Museveni regnáló államfőnek tíz kihívója is van – az ellenzék nagygyűléseit viszont folyamatosan leverik a rendőrök. Museveni egyik kihívóját, az egykori popsztár Bobi Wine-t szinte rutinszerűen tartóztatják le a nagygyűlések során, a rendőrség támadásaiban pedig novemberben 54 tüntető halt meg.

Wine kampánystábjának több tagját is letartóztatták, és bár a 118 stábtag és támogató közül 46-ot csütörtökön szabadon engedtek, 72-t katonai barakkokban tartanak fogva továbbra is – miközben bírósági ítélet szól a szabadon bocsátásukról, mondta George Musisi, az elnökjelölt ügyvédje.

Bobi Wine letartóztatása 2021. január 6-ánFotó: Reuters / Stringer
Bobi Wine letartóztatása 2021. január 6-ánFotó: Reuters / Stringer

Uganda börtönökért felelős biztosa, Johnson Byabashaija azonban nem állna le, és még akár további letartóztatásokra is készülne:

„A választások után mindig megtelnek a börtönök. Biztosíthatok mindenkit, képesek vagyunk befogadni akármennyi embert, akit csak ránk dobnak.”

Nemcsak a demonstrálókat, de az arról tudósító újságírókat is megtámadták az ellenzéki nagygyűléseken a hatóságok, amit Uganda rendőrfőnöke, Martin Okoth Ochola érdekes okfejtéssel magyarázott meg:

„Önök ragaszkodnak ahhoz, hogy oda menjenek, ahol veszély van. Igen, az Önök érdekében verjük meg Önöket, hogy megértsék, nem szabad odamenni. Igen, be fogjuk vetni a szükséges erőket ahhoz, hogy biztosítsuk azt, hogy ne menjenek kockázatos helyekre. Igazából nincs is miért bocsánatot kérnem”

– mondta Ochola, aki szerint Wine a nagygyűléseivel megszegi a közrendet és a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat is.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint viszont Museveni kormányzata éppen arra használja a COVID-járvány miatti intézkedéseket, hogy megtörje az ellenzéket és a róluk tudósító médiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!