Újabb impeachment várhat Trumpra elnöksége végnapjaiban

2021. január 8. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump a Capitolium megszállásában játszott szerepe miatt ismételten alkotmányos vádeljárás (impeachment) elébe nézhet elnöksége utolsó heteiben, miközben az amerikaiak nagyobb része is úgy vélekedik egy friss felmérés szerint, hogy azonnal távoznia kéne az elnöki székből – derül ki a Reuters cikkeiből.

A hírügynökség forrásai szerint a kongresszusi demokraták hétfőn kezdeményezni fogják az elnök ellen az impeachment megindítását kötelességszegés miatt. Ha az indítvány átmegy, Trump történelmet ír azzal, hogy az első elnök lesz, aki ellen kétszer is indult az elmozdítását célzó eljárás. Ráadásul egyetlen ciklus alatt. (Az előző alkalommal a képviselőház azért kezdeményezte az eljárást, mert bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Trump hatalmával visszaélve nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson Joe Biden és fia ellen. Az impeachment végül azzal végződött egy évvel ezelőtt, hogy a republikánus többségű szenátus felmentette az elnököt.)

A képviselőházi demokratáknak ugyanakkor az ebben a pillanatban még republikánus többségű szenátus jóváhagyására is szükségük lenne ahhoz, hogy az elnök leváltását lehetővé tevő impeachment sikeres lehessen, ezért aztán korántsem biztos, hogy bejön a számításuk. (A folyamatról itt írtunk bővebben még az Indexen.) A demokraták korábban azzal is próbálkoztak, hogy rábírják Mike Pence alelnököt az alkotmány 25. kiegészítése által lehetővé tett forgatókönyv megvalósítására: eszerint az alelnök leválthatná az elnököt, ha az képtelenné válik hivatalos kötelességei ellátására, ám Pence nem állt kötélnek.

Közben úgy tűnik, az amerikaiak többsége sem látja már szívesen Trumpot az elnöki székben, és szívesen eltávolítanák a pozíciójából január 20-a előtt. Úgy tűnhet, hogy ezen a két héten már nem múlik túl sok minden, de az elnök felelőtlen kommunikációja a törvényhozás hívei általi megszállása előtt tényleg sokaknál kiverte a biztosítékot: az Ipsos/Reuters felmérése szerint 57 százalék vélekedik úgy, hogy azon nyomban távoznia kellene az elnöki székből. Ennél is többen, 70 százaléknyian mondták, hogy helytelenítik azt, ahogyan Trump viselkedett a Capitolium ostromához vezető időszakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!