Világháborús szexrabszolgák miatt kell fizetnie Japánnak egy koreai bíróság ítélete szerint

2021. január 8. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét, a második világháborúban szexrabszolgaságra kényszerített dél-koreai nő kaphat jóvátételt Japántól egy dél-koreai bíróság pénteki ítélete szerint, írja az MTI. A szöuli bíróság szerint a „vigasznőnek” elhurcolt tizenkét áldozat a háború évei alatt ismételt szexuális kizsákmányolás áldozata volt, ami emberiesség elleni bűncselekménynek minősül.

A „vigasznők” a japán katonáknak fenntartott prostituáltak voltak: történészek becslése szerint közel 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit, elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban. Koreán kívül a többi megszállt országból, Kínából, a mai Fülöp-szigetekről és Indonéziából is elhurcoltak nőket, de holland és ausztrál nőket is vittek el a bordélyokba.

2020. szeptemberében felállított szobor Berlinben a vigasznők emlékéreFotó: Bernd von Jutrczenka / DPA via AFP
2020. szeptemberében felállított szobor Berlinben a vigasznők emlékéreFotó: Bernd von Jutrczenka / DPA via AFP

Ez volt az első polgári peres eljárás Dél-Koreában, amit az egykori áldozatok indítottak Japán ellen. A keresetet 2013-ban nyújtotta be tizenkét volt kényszerprostituált, akik közül heten már nem érték meg a döntést. A szöuli törvényszék szerint Japánnak fejenként százmillió von (27 millió forint) értékű jóvátételt kell fizetnie a prostitúcióra kényszerített nőknek. További húsz szexrabszolga kárpótlási ügyében a jövő héten hozhatnak ítéletet.

A tárgyalás kezdete sokáig elhúzódott, mert a tokiói kormány nem volt hajlandó átvenni a panaszok másolatát. A döntés pedig feszültséget hozott Japán és Dél-Korea kapcsolatában:

Tokió szerint ugyanis az ítélet sérti a nemzetközi jogot, mert egyetlen állam bírósága sem gyakorolhat joghatóságot más állam, vagy állami szervek magatartása felett.

Az ítélet miatt bekérették a dél-koreai nagykövetet a tokiói külügyminisztériumba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!