Kína élvezettel figyeli, ahogy visszanyalt a fagyi az amerikai demokráciának

2021. január 7. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a kínai közösségi médiában is a washingtoni Capitolium elleni ostrommá fokozódó tüntetés volt a figyelem középpontjában, ám egészen más kontextusban, mint mondjuk az európai vagy az amerikai területeken. Kínai lapok és felhasználók többek között azon élcelődtek, hogy a képviselőház frissen újraválasztott elnöke, Nancy Pelosi 2019-ben csodás látványnak nevezte a kínai kormány elleni hongkongi tüntetéseket, és hogy vajon a Capitolium ostromáról is hasonlókat mond-e majd.

Erről írt helyi idő szerint csütörtök reggel az állami tulajdonú bulvárlap, a Global Times, de ugyanez foglalkoztatta a lapot irányító Kínai Kommunista Ifjúsági Szövetséget is, amely Pelosi mondataira utalva csodás látványként értékelte a szerdai eseményeket.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Csunjing szerint a két eseményre (a hongkongi és a washingtoni tüntetésekre) adott, egymással merőben ellentétes reakció elgondolkodtatja az embert.

Eközben Kína legnépszerűbb közösségi médiás felületén, a helyi Twitterként funkcionáló Weibón 230 millió megtekintést ért el a „Trump követői megrohamozzák a Capitoliumot” hashtag – a felhasználók itt is többnyire azt emelték ki, hogy míg a hongkongi tüntetőket világszerte támogatták, addig a trumpista tömeg tettét egyből elítélték.

via CNA

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!