Elfogatóparancsot adott ki Irak Donald Trump ellen

2021. január 7. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatási parancsot adott ki csütörtökön Donald Trump leköszönő elnök ellen Irak, írja az AP az iraki igazságszolgáltatás közlése alapján.

A parancsot Bagdad bírósága adta ki, amelynek az volt a feladata, hogy megvizsgálja a tavalyi, washingtoni irányítású dróncsapást. Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője 2020. január 3-án vesztette életét Bagdad közelében az amerikaiak légitámadásában.

A CNN januárban tett közzé egy hangfelvételt, amin az hallható, hogy Trump az iráni tábornok megöléséről mesélt egy kampányesemény résztvevőinek. Úgy fogalmazott: Szulejmáni „csúnya dolgokat mondott az országáról”, ezért az Amerikai Egyesült Államok érdekében kellett likvidálni.

Szerdán az Interpolhoz fordult Irán is, hogy nemzetközi letartóztatási parancsot adjanak ki Donald Trump leköszönő amerikai elnök ellen. Golamhosszein Eszmaili iráni igazságügyi szóvivő korábban azt mondta, konstruktív együttműködés zajlik az ügyben a szomszédos Irakkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!