Trump letartóztatását kéri Irán az Interpoltól

2021. január 6. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Interpolhoz fordult Irán, hogy nemzetközi letartóztatási parancsot adjanak ki Donald Trump leköszönő amerikai elnök ellen, írja az MTI. Mindezt azért, mert Trump utasítására egy éve légitámadásban megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. Irán korábban elfogatóparancsot adott ki az amerikai elnök ellen, de azt a szervezet visszautasította.

Golamhosszein Eszmaili iráni igazságügyi szóvivő közlése szerint Trumppal együtt összesen 48 ember, amerikai parancsnokok, Pentagon-tisztségviselők és a térségben állomásozó amerikai katonák letartóztatását kérvényezték az Interpolnál. Eszmaili az iráni állami televízióban elmondta: konstruktív együttműködés zajlik az ügyben a szomszédos Irakkal.

Kászim Szulejmáni szobra Bejrutban – Fotó: Joseph Eid / AFP
Kászim Szulejmáni szobra Bejrutban – Fotó: Joseph Eid / AFP

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője 2020. január 3-án vesztette életét Bagdad közelében az amerikaiak légitámadásában. Haszan Róháni iráni elnök nemzeti hősnek nevezte Szulejmánit, aki legendává vált a térségben meggyilkolását követően. Megígérte, hogy megbosszulják a halálát, és jogi lépéseket tesznek Trump ellen.

A CNN még januárban tett közzé egy hangfelvételt, amin az hallható, hogyan mesélt Trump az iráni tábornok megöléséről egy kampányesemény résztvevőinek. Úgy fogalmazott: Szulejmáni „csúnya dolgokat mondott az országáról”, vagyis az Egyesült Államokról, ezért döntött úgy, hogy likvidálni kell.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!