1,8 millió forintba is kerülhet a gyorshajtás Ausztriában

2021. január 07. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen szigorították Ausztriában január 1-től a gyorshajtás miatti büntetés tételeit, a legnagyobb kiszabható összeget például 2180 euróról 5000 euróra, vagyis nagyjából 1,8 millió forintra emelték meg, áll az orf.at összefoglalójában.

A lap szerint erre azért volt szükség, mert 2020-ban az év első hat hónapjában 50 ember halálát okozta a gyorshajtás, emellett pedig 7200 olyan esetet – vagyis átlagosan napi 20-at – rögzítettek, amikor valaki vagy lakott területen 40 km/h-val, vagy lakott területen kívül 50 km/h-val hajtott gyorsabban a megengedettnél.

Szintén szigorítás, hogy a januártól érvényes szabályok szerint már a 30 km/h-s sebességtúllépés is bűncselekménynek minősül, ami után automatikusan bevonják a sofőr jogosítványát 2-4 hétre. A módosításban az is szerepel, hogy az utcai autóversenyzés is bűncselekménynek minősül.

Könnyítés viszont, hogy már nem kell fizikailag maguknál tartani a jogosítvány a sofőröknek, azt elég egy mobiltelefonos alkalmazáson bemutatni az igazoltató rendőröknek.

Kövess minket Facebookon is!