Dél-Korea tagadja, hogy az Irán által lefoglalt tanker szennyezte volna a vizet

2021. január 6. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea semmiféle bizonyítékot nem lát arra nézve, hogy szennyező anyagok szivárogtak volna az Irán által lefoglalt tankerből, írja az MTI.

Pár napja foglalta le a Forradalmi Gárda a szóban forgó, HANKUK CHEMI nevű tankert a Hormuzi-szorosban, mert szerintük szennyező anyagok szivárogtak belőle. A Gárda a hajó 20 fős legénységét is őrizetbe vette, köztük öt dél-koreai állampolgárt. A dél-koreai külügyminisztérium hétfőn egy rombolót küldött a Perzsa-öböl irányába, hogy megvédje többi hajóját.

Csoj Dzsong-Kun első külügyminiszter-helyettes a dél-koreai parlamentben kifejtette, szerinte a lefoglalt tanker nem szennyezte a vizet. Hozzátette, hogy amennyiben a tanker szabad szemmel láthatóan szennyezte volna a vizet, akkor azt helikopterről is látni lehetne. Az iráni Gárda állítását cáfolta maga a hajó üzemeltetője is. A tárca felszólította Iránt, hogy azonnal engedje szabadon a hajót.

Csoj csütörtökön Teheránba utazik egy, még a tanker lefoglalása előtt megbeszélt egyeztetésre a síita állam dél-koreai bankszámlákon befagyasztott hétmilliárd dollárja zárlatának feloldásáról. A szerdai parlamentben hangsúlyozta az első külügyminiszter-helyettes, hogy Szöul számára mindemellett kiemelten fontos ügy a tanker legénységének szabadon engedése.

Kedden a minisztérium leszögezte, a felek a konfliktus diplomáciai rendezésében állapodtak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!