Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy dél-koreai tankert

2021. január 4. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hormuzi-szorosban egy dél-koreai tankerből szennyező anyagok szivárogtak, ezért az iráni Forradalmi Gárda lefoglalta azt – írja az iráni média értesülései alapján az MTI és a Reuters.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

7200 tonna etanolt szállító HANKUK CHEMI nevű tanker a Perzsa-öböl vízét szennyezte a Forradalmi Gárda szerint, amely a lefoglalt tankhajót a Bandar-Abbász iráni kikötőbe kísérte. A hajó dél-koreai, indonéz, vietnami, illetve mianmari állampolgárságú legénységét őrizetbe vették. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hány matróz került az iráni hatóságok kezére, illetve, hogy hol tartják őket fogva.

A Forradalmi Gárda egyelőre hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben.

A Reuters kiemeli, hogy Irán és Dél-Korea között egyébként is feszült a helyzet, mivel dél-koreai bankok befagyasztottak iráni pénzeszközöket az amerikai szankciók hatására. A dél-koreai külügyminiszter-helyettes egyébként épp arra készül, hogy néhány napon belül Teheránba látogasson.

Irán és a nyugati országok, (elsősorban az Egyesült Államok, illetve Nagy-Britannia) között kialakult feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt ezen a fontos hajózási útvonalon. Az USA Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, de Irán tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!