A belarusz elnök ölethette meg a Kijevben felrobbantott újságírót

2021. január 4. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn olyan hangfelvételek és dokumentumok kerültek nyilvánosságra Ukrajnában, amelyek arról tanúskodnak, hogy a belarusz titkosszolgálatok Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetlen utasítására tervelték ki a merényletet Pavel Seremet minszki születésű, orosz állampolgárságú újságíró ellen, akit négy éve az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg Kijevben – írja az MTI az az ukrán média beszámolói alapján.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy a birtokukba került hangfelvételek egyikén, hangja alapján Vagyim Zajcev, a belarusz KGB volt főnöke eligazítást tart az Alfa terrorellenes különleges egység két emberének 2012. április 11-én. Arról beszélnek, hogy az akkor Oroszországban élő és dolgozó Seremetet látványos módon fel kell robbantani úgy, hogy a halála nagy visszhangot váltson ki. „Az elnök (Lukasenko) várja ezeket a műveleteket” – hallható a felvételen.

A 2008 és 2012 között rejtett eszközzel készített felvételeken több, Németországban tartózkodó belarusz ellenzékinek tartott személy méreggel, robbantással, illetve autójuk megrongálásával való „likvidálásáról” is szó esik. A portál szerint Lukasenko a gyilkosságok finanszírozására 1,5 millió dollárt különíthetett el. Olyan dokumentumok is előkerültek, amik Seremet megfigyeléséről tanúskodnak. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a hangfelvételeket a belarusz különleges egységek volt munkatársa, Igor Makar juttatta el Brüsszelbe.

A meggyilkolt Pavel Seremetre emlékeznek 2016. július 20-án, Kijevben – Fotó: Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
A meggyilkolt Pavel Seremetre emlékeznek 2016. július 20-án, Kijevben – Fotó: Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP

Az ukrán rendőrség közleménye szerint már decemberben tudomást szereztek a felvételekről. Az információ a hírszerzésen keresztül jutott a birtokukba, egy meg nem nevezett európai országból. Az internetre kikerült hangfelvétel-részleteken ismeretlen személyek beszélnek Seremet meggyilkolásáról, felrobbantásáról vagy megmérgezéséről – írja a rendőrség közleménye.

A 44 éves minszki születésű, a merénylet idején már öt éve Kijevben élő, orosz állampolgárságú Pavel Seremet 2016 júliusában halt meg, miután a reggeli órákban felrobbantották az autóját Kijev központjában. Az újságíró korábban belarusz és orosz tévécsatornáknál dolgozott, Ukrajnában az Ukrajinszka Pravda munkatársa volt, és egy ideig az egyik hírrádió műsorvezetője volt. 2019 decemberében az ukrán rendőrség három személyt gyanúsított meg a merénylet elkövetésével: Andrij Antonenko rockzenészt, kelet-ukrajnai veteránt, Julija Kuzmenko gyermekorvost és Jana Duhar katonai nővért. Eddig egyikük sem ismerte el bűnösségét, Antonenko jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!