Soron kívül adhatták be a vakcinát több lengyel hírességnek

2021. január 4. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Botrányt keltett Lengyelországban a hír, hogy több közszereplőt is soron kívül oltottak be koronavírus ellen – írja az MTI. Leszek Miller, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) politikusa múlt csütörtökön osztotta meg Twitter-oldalán, hogy szerdán megkapta a vakcina első adagját. Még aznap elismerte a varsói orvostudományi egyetem (WUM), hogy „többletvakcinákat” használtak fel, és beoltottak 18 színészt, illetve kulturális szereplőt, mert

a beoltott hírességek az oltásnépszerűsítő kampányban vesznek majd részt.

A művészek nevét a klinika nem tette közzé, de Krystyna Janda színész és a TVN televízió programigazgatója, Edward Miszczak is azt írta közösségi oldalán, hogy őket beoltották az új vakcinával.

A vakcinakészleteket kezelő lengyel hatóság ugyanakkor cáfolta, hogy a WUM az oltási programon túli szállítmányban részesült volna, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk pedig azt mondta, hogy

a január közepében induló oltásnépszerűsítő kormányprogramban szereplő művészek közül egyelőre senki sem oltatta be magát, Jandát és Miszczakot pedig nem is kérték fel, hogy a kampányban szerepeljenek.

A soron kívüli oltások ügyében hétfőn vizsgálatot indít a lengyel állami egészségügyi biztosító, az NFZ. A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Michal Wos pedig vasárnap este bejelentette, ügyészségi eljárást kezdeményez a WUM rektora ellen.

Lengyelországban először az egészségügy dolgozókat, illetve családtagjaikat, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szüleiet oltják be. Hétfőig több mint 50 ezren kapták meg a BioNTech-Pfizer vakcina első adagját. A politikusok közül csak azokat oltják be, akik egyben orvosok is. A lengyel kormány összesen hatvanmillió adagra kötött szerződés, amellyel harmincmillió embert – vagyis gyakorlatilag az ország felnőtt lakosságát – lehet beoltatni.

Január végéig 1,5 millió adag szállítását várják. A BioNTech-Pfizer német-amerikai vakcina után az amerikai Moderna cégtől várhatók szállítmányok, az idei év első negyedévében ez mintegy nyolcszázezer további adagot jelenthet Lengyelország esetében – mondta egy hétfői interjúban Michal Dworczyk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!