Először csökkent a lakosság száma Dél-Korea történetében

2021. január 04. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt több mint 20 ezer fővel csökkent Dél-Korea lakossága, írja a South China Morning Post. Az ázsiai ország fennállása óta ez az első alkalom, hogy kevesebben élnek az országban, mint egy évvel előtte. 1953 óta mérik a lakosság számát.

Több oka is van annak, hogy tavaly ilyenkorhoz képest 20838 fővel kevesebben élnek Dél-Koreában. Egyrészről itt a legalacsonyabb a termékenység a lakosság körében világszerte, másrészről az is közrejátszik, hogy az országban növekszik a munkanélküliség, a lakhatás költsége és egyre többe kerül a családoknak gyereket nevelni, ami csökkenti a gyerekvállalási kedvet. Az előrejelzések szerint a tendencia a Covid miatt tovább folytatódhat. Közel 11 százalékkal csökkent a születések száma, míg több mint 3 százalékkal nőtt a halálozás.

Dél-Koreában hivatalosan 51,83 millióan élnek jelenleg, és átlagosan egy nőre 2,5 gyerek jut. A koreai kormány egyébként az elmúlt időszakban 171 milliárd dollárt költött csak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözze az állampolgárokat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom