Először csökkent a lakosság száma Dél-Korea történetében

2021. január 4. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt több mint 20 ezer fővel csökkent Dél-Korea lakossága, írja a South China Morning Post. Az ázsiai ország fennállása óta ez az első alkalom, hogy kevesebben élnek az országban, mint egy évvel előtte. 1953 óta mérik a lakosság számát.

Több oka is van annak, hogy tavaly ilyenkorhoz képest 20838 fővel kevesebben élnek Dél-Koreában. Egyrészről itt a legalacsonyabb a termékenység a lakosság körében világszerte, másrészről az is közrejátszik, hogy az országban növekszik a munkanélküliség, a lakhatás költsége és egyre többe kerül a családoknak gyereket nevelni, ami csökkenti a gyerekvállalási kedvet. Az előrejelzések szerint a tendencia a Covid miatt tovább folytatódhat. Közel 11 százalékkal csökkent a születések száma, míg több mint 3 százalékkal nőtt a halálozás.

Dél-Koreában hivatalosan 51,83 millióan élnek jelenleg, és átlagosan egy nőre 2,5 gyerek jut. A koreai kormány egyébként az elmúlt időszakban 171 milliárd dollárt költött csak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözze az állampolgárokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!