Trump két korábbi minisztere is arra kéri a leköszönő elnököt, hogy fogadja el a választás eredményét

2021. január 4. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz, ma is élő egykori védelmi miniszter közös levélben kéri Donald Trumpot, hogy fogadja el az elnökválasztás eredményét, írja a CNN. A nyílt levél a Washington Postban jelent meg vasárnap, az aláírói között republikánus és demokrata politikusok is vannak. A Dick Cheney, James Mattis, Mark Esper, Leon Panetta, Donald Rumsfeld, William Cohen, Chuck Hagel, Robert Gates, William Perry és Ashton Carter által jegyzett levélben azt írják: az elnökválasztás lezajlott, a szavazatok újraszámlása és ellenőrzése megtörtént, a kormányzók jóváhagyták azokat, az elektorok meghozták döntésüket, már nincs helye az eredmények megkérdőjelezésének.

Trump a novemberben lezajlott választás óta kitart amellett, hogy a demokraták elcsalták a szavazást, de eddig egyszer sem mutatott be érdemleges bizonyítékot a csalásra. Trump jogászai több mint ötven keresetet nyújtottak be az eredmények megtámadására, de ezeket mind elutasították a bíróságok. A demokraták jelöltje, Joe Biden 7 millió szavazattal gyűjtött többet, mint Trump, az elektorok számát tekintve pedig 306-232 arányban nyert Biden, a győzelemhez 270 elektorra volt szükség.

Ennek ellenére több republikánus szenátor arra készül, hogy kifogást emeljen az elektori kollégium döntése ellen, ami Biden elnökké választását jelenti. A kongresszus két háza szerdán hagyhatja jóvá az elektorok döntését; ha valamelyik képviselő vagy szenátor kifogással él az adott állam elektori szavazata ellen, akkor a képviselőháznak és a szenátusnak külön-külön meg kell vitatnia, hogy helyt ad-e annak.

A levél aláírói közül James Mattist és Mark Espert is még Trump nevezte ki korábban, utóbbit novemberben menesztette az elnök. Esper kirúgása is szerepet játszott az egykori védelmi miniszterek közös kiállásában, ugyanis azt tapasztalták, hogy Trump a minisztérium vezetését elkezdte hozzá hű emberekkel feltölteni, ami szerintük „veszélyes, törvénytelen, és alkotmányellenes talajra” viszi az országot.

Attól tartanak ugyanis, hogy Trump akár a hadsereget is felhasználva próbálná megmásítani az elnökválasztás kimenetelét. Mark Milley magas rangú katonai vezető még augusztusban arról beszélt a kongresszusban, hogy a hadsereg semmilyen formában nem fog beleszólni a választási eredményeket övező vitákba.

A levélben ugyanakkor felszólítják a védelmi minisztérium tisztviselőit, hogy tartózkodjanak minden olyan politikai megnyilvánulástól, ami megkérdőjelezi a választás eredményét vagy megnehezíti a hatalomátadás folyamatát.

A közös kiállás ötlete Dick Cheney-től származott, aki nemcsak védelmi miniszerként dolgozott, hanem George W. Bush alelnöke is volt. „Mindannyian az alkotmány védelmére esküdtünk fel, ezen nem változtat a pártállásunk” – írta egyik Twitter-bejegyzésében Bill Clinton korábbi minisztere, William Perry.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!