Földcsuszamlás Norvégiában: Háziállatok után kutatnak a romok között

2021. január 03. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig négy halálos áldozata van a szerdai norvégiai földcsuszamlásnak a helyi rendőrség legfrissebb adatai szerint – írta az MTI. Az első áldozatra pénteken, további háromra pedig szombaton bukkantak rá keresőkutyák segítségével.

A mentőcsapatokat vezető Gisle Sveen a Verdens Gang című norvég napilapnak elmondta, hogy a tűzoltók elkezdték átfésülni az evakuált házakat, mert azt gyanítják, hogy háziállatok kereshettek ott menedéket.

A katasztrófa a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 40 kilométerre északkeletre fekvő Ask településen történt szerda reggel. A földcsuszamlásban legalább tízen megsérültek, kilenc ház összeomlott és körülbelül ezer embert kellett kitelepíteni.

A norvég TV2 korábbi értesülése szerint egy 2005-ös önkormányzati földtani felmérés megállapította, hogy a területen nagy a veszélye a földcsuszamlásnak, három évvel később mégis építettek ott lakóházakat. Egyelőre nem világos, hogy ki engedélyezte az építkezéseket.

A mentőcsapatok munkáját nehezíti, hogy miután hosszúak az éjszakák, jórészt sötétben, enyhe fagyban kell dolgozniuk, ráadásul a hegyoldalon lecsúszott agyagos talaj nagyon laza, süppedős. A keresésbe drónokat, infravörös kamerákat és kutyákat is bevetettek.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!