Legalább 100 civilt mészároltak le iszlamisták Nigerben

2021. január 3. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Civilekre támadtak iszlamista harcosok Nigerben, és legalább 100 civilt megöltek két faluban a Malival közös határ mentén, írja a Reuters. Rajtuk kívül megsebesült még közel 20 ember a szombat esti támadásokban, közölte Alkache Alhada nigeri belügyminiszter. Brigi Rafini miniszterelnök vasárnap este „szörnyűségnek”, „katasztrófának” nevezte a történteket, illetve közölte, hogy a korábban jelentett 70-nél több áldozat lelte halálát a támadásokban.

Tchombangou falujában legalább 49 embert öltek meg és 17-et megsebesítettek a Reuters forrásai szerint. Zaroumdareye-ben pedig közel 30 falubéli halt meg a dzsihadisták támadása miatt, mondta a hírügynökségnek a nigeri belügyminisztérium egyik munkatársa.

Rengeteg iszlamista csoport mozog aktívan a nyugat-afrikai államban, amelyek elkötelezettek mind az al-Káida, mind az Iszlám Állam felé, de egyelőre egyik terrorszervezet sem vállalta magára az akciót. Tavaly több százan haltak meg hasonló támadásokban nemcsak a Malival és a Burkina Fasóval közös nyugati, de a Nigériával közös délkeleti határon is.

A támadások összefügghetnek a múlt héten tartott nigeri választások eredményeivel, írja a Deutsche Welle. A szombaton közölt adatok szerint a választást a kormányzó Nigeri Demokrácia és Szocializmus Pártja nyerte meg, de elnökjelöltjük, Mohamed Bazoum nem nyerte meg a szavazatok abszolút többségét, így februárban második fordulóra lesz szükség.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!