Iziben cáfolták a járványügyi szakemberek Trump tévedését

2021. január 3. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Pár órán belül cáfolta két magas rangú egészségügyi illetékes, köztük Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa vasárnap Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi állítását, ami szerint a járvánnyal kapcsolatos terjedési és halálozási adatok túlzóak.

Trump szerint ugyanis a „kínai vírus” adatai a járványügyi központ „nevetséges” statisztikai módszerei miatt túlzóak, míg más országok „szándékosan pontatlan és nagyon alacsony” adatokat közölnek.

Na és ez mind nem igaz.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 20 millió ember kapta már el az új típusú koronavírust, és csaknem 350 ezren haltak bele a Covid-19-be. „Ezek a halálozások mind valódiak” – mondta Fauci az AB News műsorában, hozzátéve, hogy nem „álhír” az sem, hogy kórházak teltek meg zsúfolásig, az egészségügyi dolgozók pedig teljesítőképességük határára értek.

Megbízhatónak nevezte az adatokat a CNN adásában Jerome Adams szövetségi tisztifőorvos is.

„Közegészségügyi szempontból nincs okom kételkedni ezeknek a számoknak a hitelességében. És az embereknek tudniuk kell, hogy nem csak halálozásokról van szó, hanem a kórházak telítettségéről is.

Fauci és Adams is derűlátóan nyilatkozott arról, hogy bár az oltottsági adatok elmaradnak attól, hogy a kormány 20 millió embert szeretett volna beoltani 2020 végéig, egyre többen kapják meg a védőoltást. December 14. óta 4,2 millió ember kapta meg az Egyesült Államokban a Covid-19 elleni védőoltást.

”Szerettük volna elérni a 20 milliót, de reményt ad, hogy az elmúlt 72 órában 1,2 millió ember kapta meg az oltást, ami napi átlagban félmillió beadott oltást jelent„ – fogalmazott Fauci, hozzátéve: ”nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ez nem kétséges, de elérhető a cél", és az oltási kapacitásokat napi egymillióra is fel lehet tornászni.

MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!