Túlélők után kutatnak, de egy holttestet találtak a norvég földcsuszamlás helyszínén

2021. január 1. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

A rossz időjárási körülmények továbbra is nehezítik a mentést.

Holttestet találtak pénteken a mentőcsapatok Norvégiában, nem sokkal azután, hogy a mentők és a kutyavezetők kockázatos talajkutatást kezdtek azután a 10 ember után, akik a szerdai földcsuszamlás után még mindig nem kerültek elő, írja a BBC. Az áldozatról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 14 óra 30 perc körül találták meg.

A Telex is beszámolt arról, hogy durva földcsuszamlás volt szerda hajnalban a Gjerdrum községben található norvég Ask faluban, ami Oslótól mintegy 20 kilométerre északra található. A természeti katasztrófában legalább nyolc ház teljesen megsemmisült, több száz embert evakuáltak, és – noha szerdán ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy hányan – legalább tíz ember eltűnt. A mentést és kutatást nehezítette a rossz időjárás, illetve a jeges, havas eső miatt fellazult föld.

A BBC pénteki beszámolója szerint kezdetben túl veszélyesnek tartották a mentőcsapatok beküldését a helyszínre, miután a földcsuszamlás otthonokat sodort egy hatalmas szakadékba. A helikopterek és a drónok két napot töltöttek a helyszín átkutatásával, nem jártak eredménnyel.

Pénteken azonban, mint arról a brit közszolgálati csatornának Roy Alkvist rendőrparancsnok beszámolt, egy-két ház már biztonságosan megközelíthetőnek tűnt. A mentők, köztük egy svéd szakembercsoport, a hungarocell deszkákon kezdték megközelíteni a veszélyzónát. Egy hadi járművet is be akartak vetni a mentéshez, de a mocsarassá vált talajon egyelőre lehetetlen használni az 50 tonnás gépet.

Még csütörtökön egyébként megmentettek egy eltűnt kutyát a térségből, ezért a rendőrség úgy véli, még mindig van esély túlélőkre. Péntek délután azonban egy mentőhelikopter landolt a helyszín közelében, ezt követően közölte a rendőrség, hogy holttestet találtak.

Erna Solberg miniszterelnök együttérzését fejezte ki az áldozat családjával, és azokkal, akik továbbra is híreket várnak a további kilenc eltűnt emberről.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!