Durva földcsuszamlás volt Norvégiában szerda hajnalban

2020. december 30. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Földcsuszamlás miatt ki kellett telepíteni szerdán több mint 150 embert Norvégia délkeleti részén, Ask településen, írja az MTI a helyi média és a rendőrség közlésére hivatkozva. Később a hatóságok már több mint 500 ember evakuálásáról számoltak be.

Az Oslótól körülbelül 30-40 kilométerrel északnyugatra történt természeti katasztrófában több ház megrongálódott, és legkevesebb öten megsérültek – közölte először egy helyi rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy nem tudja, milyen állapotban vannak a sérültek, és azt sem tudni pontosan, hogy eltűnt-e valaki, illetve hányan tűntek el.

Frissítés: a Reuters kora délután már arról ír, hogy legalább tíz ember sérült meg, egyikük kritikusan, és 26 embert nem találnak.

Zord időjárási körülmények nehezítik a mentést Fotó: Terje Bendiksby / NTB / AFP
Zord időjárási körülmények nehezítik a mentést Fotó: Terje Bendiksby / NTB / AFP

A brit Daily Star eközben már 9 sérültről ír, akik közül többen kórházban vannak.

Egy autó áll meg a megcsúszott földorom szélén Fotó: Fredrik Hagen / NTB / AFP
Egy autó áll meg a megcsúszott földorom szélén Fotó: Fredrik Hagen / NTB / AFP

A mentést – amelyet nagy erőkkel folytatnak – nehezíti a rossz időjárás és az, hogy a nappal rövidsége miatt jórészt sötétben kell dolgozniuk a katasztrófamentőknek. A kitelepítetteket egy közeli szállóban helyezték el.

„Ennek egy békés újévi hosszúhétvégének kellett volna lennie, amikor a nyugalmat kellett volna élveznünk, és talán a COVID-19 miatt kellett volna leginkább aggódnunk, nem pedig azért, hogy megkerülnek-e az eltűntek egy földcsuszamlásból” – mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök a norvég TV2-nek.

Az eltűnt emberek a földcsuszamlás legbelső területén lévő otthonokból származnak, de nem volt azonnal világos, hogy beszorultak-e házaikba, esetleg máshol tartózkodtak a földcsuszamlás idején, vagy sikerült-e elmenekülniük – közölte a rendőrség.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!