Szíriában és Csecsenföldön is lecsapott az Iszlám Állam

2021. január 1. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

A terroristák Szíriában katonákat szállító buszoknak állítottak csapdát, Csecsenföldön pedig orosz rendőrökre támadtak.

A nyomokban még mindig létező Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett két közelmúltbeli támadás elkövetőjeként.

A szunnita terroristák internetes kommunikációját nyomon követő, SITE amerikai hírszerzési csoport jelentette helyi idő szerint csütörtökön, hogy az Amak nevű dzsihadista hírügynökségén keresztül az Iszlám Állam vállalta annak a támadásnak az elkövetését, amelyet a kelet-szíriai Deir-Ez-Zórban követtek el, és amelyben egy autóbusz több tucatnyi utasa életét vesztette. Az Amak, mint az Iszlám Állam többé-kevésbé hivatalos hírforrása általában megbízhatónak tűnik, ha az Iszlám Állam merényleteiről tudósít. Bár a terrorszervezet már nagyon elaprózódott, hírügynöksége a mai napig működik, egykori szíriai alapítása óta az elmúlt időszakban a berlini, a malmői és a belga rendőrség is kapott el dzsihádista propagandistát.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A SANA szíriai állami hírügynökség szerdán adta hírül, hogy ismeretlenek megtámadtak egy autóbuszt az Irakkal szomszédos tartományban, és körülbelül 25 embert megöltek. A szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD) nevű szervezet úgy tudja, hogy a fegyveresek három busznak állítottak csapdát, és szabadságáról visszatérő legkevesebb 37 katonával végeztek.

Az Eufrátesz partján található Deir-Ez-Zór valaha Szíria hatodik legnagyobb városa volt, 200 ezres lakossága főleg szunnita arab, de jelentős örmény kisebbsége is volt, Örényországnak konzulátusa is volt a városban. Ám a szíriai polgárháború során az alavita (síita) kormányerők és a változó összetételű, de a lakosság többségének támogatását élvező szunnita erők két éven keresztül háborúztak a város elfoglalásáért.

Szintén az Iszlám Állam jelentkezett be egy korábbi csecsenföldi merénylet elkövetésének kétes dicsőségéért. A terrorszervezettel kapcsolatban álló, 2014 óta hetente megjelenő al-Naba című lap jelentette be pénteken hajnalban, hogy a dzsihadisták vállalják a hétfői grozniji támadás elkövetését is, bár erre nem szolgáltattak semmilyen bizonyítékot.

Ramzan Kadirov csecsen vezető beszámolója szerint két férfi késsel megtámadott orosz rendőröket a csecsen fővárosban, egy rendőrt megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek, és megpróbálták elvenni lőfegyverüket. A többi rendőr lelőtte az egyik támadót, a másikat pedig megsebesítette. A két támadó egy testvérpár volt a szomszédos Ingusföldről, és egy pékségben dolgoztak Csecsenföldön – tette hozzá Kadirov.

A főleg muszlimok lakta kaukázusi orosz köztársaságokban gyakran megtámadják az orosz rendfenntartó erőket azóta, hogy az orosz hadsereg a Szovjetunió 1991-es felbomlása után két háborút is vívott az ottani szakadárokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!