Donald Trump újévi beszéde: A vakcina igazi csoda

2021. január 01. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

A leköszönő Trump elnök összegző beszédében a járvány elleni küzdelmet és az elnöksége alatt elért külpolitikai sikereket méltatta.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök a koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, illetve az amerikaiak rendkívüli kitartását és erejét méltatta, valamint a közel-keleti sikereire emlékezett újévi videóüzenetében. Nem véletlenül, mert az elmúlt napokban a legtöbb amerikait foglalkoztató vakcinahelyzet mellett Iránnal szinte háborús helyzetbe sodródott az Egyesült Államok.

Az amerikai elnök, aki regnálása alatt rengetegszer hagyatkozott a Twitterre, amikor a „népével” kommunikálni szeretett volna, ezúttal az újévi beszédét is ezen a csatornán osztotta meg.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Beszédében Donald Trump kiemelte a vakcinafejlesztés gyorsaságát, amelyet igazi, példa nélküli csodának nevezett, és leszögezte, hogy az oltás már 2021 elején elérhető lesz minden amerikai számára – foglalta össze az MTI az elnök mondandóját.

Emlékeztetett arra, hogy míg egy vakcina kifejlesztése általában tíz évet is igénybe vesz, az Egyesült Államoknak ez kilenc hónap alatt sikerült.

„Örökre véget vetünk a járványnak”

- jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az embereknek nem szabad elfelejteniük, honnan jött a vírus. Az ország egészségügyi hatóságai mindeközben a héten arra figyelmeztettek, hogy immár az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában.

Trump a köszönetét fejezte ki továbbá a kutatóknak, a hadseregnek és az orvosoknak, akik lehetővé tették a munkálatokat, illetve méltatta a járvány miatt elrendelt gazdaságösztönző intézkedéseket. Beszédében kitért a migráció megállítására is, amellyel szerinte megvédték az amerikai dolgozók érdekeit, valamint kiemelte, hogy Washingtonnak történelmi békéket sikerült kötnie a Közel-Keleten.

A Közel-Kelet azért is nagyon fontos most Trump életében, mert a sajtó azt találgatja, hogy alighanem Irán miatt szakította meg szerdán a floridai vakációját az elnök, ahol az eredeti tervek szerint az újévet töltötte volna.

Noha döntésének az okát nem közölte, az elemzők szerint Trump elnökségének utolsó heteiben éleződött a feszültség Teherán és Washington közt. Az utóbbi ugyanis attól tart, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységét vezető tábornok halálát, akivel tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér mellett.

Az Egyesült Államok és Irán sokáig közvetlen szövetségesek voltak a térségben, ám mivel Washington egy népnyúzó diktátor (Reza Pahlavi sah) mellett kötelezte el magát, amikor őt elsöpörte az iszlám forradalom, az új iráni vezetés a sah szövetségeseit, vagyis Izraelt és az Egyesült Államokat halálos ellenségének tekintette.

Az MTI híre arra is emlékeztet, hogy a Fehér Ház nem sokkal azt követően tette közzé a változást az elnök programjában, hogy szerdán Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora bejelentette, a jövő héten hivatalosan is megtámadja az amerikai elnökválasztás eredményét, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött.

Kövess minket Facebookon is!