Brit-spanyol egyezmény: Gibraltár a schengeni övezet része

2021. január 01. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez nagy könnyebbség az ingázó spanyol munkavállalóknak.

Kevés olyan része volt Nagy-Britanniának ahol annyira utálták volna a brexitet, mint Gibraltár. A Spanyolországba ékelődő brit fennhatóságú terület is szavazott anno a kérdésről, de itt 96 százalék a maradásra voksolt. Nem csoda, hiszen Gibraltár teljesen az unióból él, területén sok spanyol dolgozik, innen érkeznek a látogatók és az árucsere is az unióval zajlik.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Gibraltár most fellélegezhet, mert Spanyolország és Nagy-Britannia megállapodtak, a határok átjárhatóak lesznek, Gibraltár a schengeni övezet része lesz.

Mindezt a BBC tudósítása szerint Arancha González Laya spanyol külügyminiszter jelentette be, az Euronews tudósításában hallható is a nyilatkozat.

A megállapodás alapján a brit fennhatóság alatt álló Gibraltár január elsejétől a schengeni övezet része lesz, a Spanyolország és Gibraltár között ingázó 15 ezer helyi alkalmazottnak nem kell naponta időigényes útlevélellenőrzésen átesni.

A felek deklarálták, most a félsziget státuszáról nem nyitottak vitát, ez a praktikus megállapodás most csak kifejezetten az itt élők életének megkönnyítése érdekében született.

A külön egyezményt fél éven belül majd integrálni kell az uniós alapszerződésbe is.

Gibraltár az évszázadok során volt mór, majd spanyol terület, de az 1713-as Utrecht-i béke Nagy-Britanniához csatolta. A korábbi nagy európai háborúkat a francia Bourbon-ház elveszítette az ellene összefogó szövetségesek ellen, a legrosszabbul a franciák mellett kitartó Spanyolország járt, amely rengeteg területet veszített.

Kövess minket Facebookon is!