Francia állampolgárságot kér Boris Johnson apja

2020. december 31. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Francia állampolgárságot kér Boris Johnson brit kormányfő apja, hogy kapcsolatban maradhasson az Európai Unióval. Stanley Johnson egy francia rádióban beszélt erről csütörtökön, amikor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak. Az RTL rádióadónak nyilatkozva Johnson elmomndta: nem kérdés, hogy francia-e, hiszen az anyja Franciaországban született, a nagymamája teljesen francia volt, akárcsak a nagypapája. „Számomra ez annyit jelent, hogy azt kérem, ami amúgy is vagyok, és ennek nagyon is örülök” – idézett az interjúból a The Guardian.

Stanley Johnson volt az egyik első brüsszeli brit tisztségviselő, az Európai Parlament tagja. A brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás idejéig Brexit-ellenes volt, de aztán hátat fordított régi elveinek, írja róla az MTI. Fia 2019 júliusa óta miniszterelnökként irányítja az Egyesült Királyság kilépését az unióból.

„Mindig is európai leszek, ez biztos. Nem mondhatják az angoloknak, hogy ‘maguk nem európaiak’. Európa mindig is több lesz, mint a közös piac, több, mint az Európai Unió” – érvelt. Lánya, Rachel Johnson is utalt arra, hogy kérelmezi a francia állampolgárságot. „Ez jó hír, francia is lehetek” – jelentette ki.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján tizenegy hónapos átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodást szinte az utolsó pillanatban sikerült elérniük a feleknek, erről bővebben itt írtunk.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!