Spanyolországban az elnéptelenedett vidékre telepítenék a hajléktalanokat

2020. december 30. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb problémát jelent a koronavírus-járvány és azt követő gazdasági lassulás által sújtott Spanyolországban is a vidék elnéptelenedése. A spanyol vidéki területek elnéptelenedésével és fejlődésével foglalkozó kutatóközpont adatai szerint ugyanis az ország felében a lakosság csupán öt százaléka él.

Egy civil szervezet, a Madrina Alapítvány azonban azt reméli, segíteni tud azzal, ha hajléktalanokat – beleértve azokat is, akik a járvány miatt kerültek utcára – az elnéptelenedett vidékre telepíti, írja az euronews.

A Madrid és a portugál határ között félúton található Muñotello például már hét új lakóval ünnepelte az idén karácsonyt. Két olyan családról van szó, akik a spanyol fővárosban váltak hajléktalanokká, és akiket a civil szervezet telepített a faluba.

Nalliby és Juan Martínez egyébként kolumbiai származásúak, és azzal, hogy a 60 lélekszámú Muñotelloba költözhettek, elkerülhetik, hogy lányukat gondozásba vegyék.

Nancy Mamani pedig három gyermekével menekült Peruból Spanyolországba, de arra nem számított, hogy a járvány miatt nem talál majd munkát, mint ahogy arra sem, hogy egyszer otthagyhatja azt a négy négyzetméteres szobát, ahol gyerekeivel élt.

„Itt van egy nappali, van egy nagy étkező, van egy fürdőszoba, boldog vagyok”

– nyilatkozta a nő a lapnak.

Amikor megérkeztek Muñotelloba, a civil szervezet munkatársai megbizonyosodtak arról, hogy a családnak néhány hónapra elegendő élelme van, és segítettek munkát találni is.

Az alapítvány szerint, 2021 első hat hónapjában, azoknak az embereknek a fele, akiket először sújt a szegénység Spanyolországban, hajléktalanná válnak.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!