Születése óta nincs ujjlenyomata egy bangladesi család férfitagjainak, rengeteg megpróbáltatáson kell emiatt keresztülmenniük

2020. december 29. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

A mai világban talán az ujjlenyomat a leggyakrabban használt biometrikus adatunk, a Sarker család férfitagjai azonban kilógnak a sorból, ugyanis teljesen sima ujjbegyekkel születtek.

A bangladesi családban születő férfiaknak generációk óta a kezükön és a lábukon sincs ujjlenyomatuk. Ez egy-két nemzedékkel ezelőtt nem jelentett komoly problémát, manapság azonban gondot okoz, hogy az azonosításhoz használt mintát egyszerűen nem tudják produkálni.

Így egyikőjük sem tudta például megszerezni az autóvezetéshez szükséges jogosítványt, de repülőjáratra is vonakodnak felülni, nehogy bajba kerüljenek az azonosításkor.

Ráadásul Amal Sarker a BBC bengáli nyelvű kiadásának azt is elpanaszolta, hogy kellemetlen helyzetbe került, amikor a jogsi megszerzésekor az autóiskolával valami különös oknál fogva nem tisztázta előre sajátos helyzetét.

„Kifizettem a díjat, letettem a vizsgát, de nem adták oda az engedélyt, mert nem tudtam ujjlenyomatot adni” – mondta.

Magával viszi a nyugtát

Amal hozzátette, motorkerékpárja vezetésekor mindig magával viszi a vezetői engedély nyugtáját, de ez mit sem számít, mert amikor a rendőrök megállítják, hiába mutatja meg nekik a nyugtát és a sima ujjbegyét, ugyanúgy megbüntetik.

A SIM-kártya vásárlás is felér egy kínszenvedéssel. Mivel a bangladesi törvények miatt ehhez is ujjlenyomatra van szükség, Apu (ez keresztnév) és Amal Sarker nem tudott saját névre SIM-kártyát venni, mindketten az anyjuk nevére vásárolt kártyákat használnak.

Adermatoglífia

A Sarker család férfitagjai az adermatoglífia nevű rendkívül ritka genetikai adottsággal születtek. Az adermatoglífiáról hivatalosan 2007 óta tudunk, ekkor írt erről először egy svájci bőrgyógyász. Úgy tűnik, ez az ujjlenyomatok teljes hiányán kívül más egészségügyi hatást nem okoz. Az adermatoglífia olyan hihetetlenül ritka, hogy eddig az egész világon csak néhány családnál fordult elő.

Ebben a videóban bepillanthatunk a Sarker család életébe (a videóban bengáliul beszélnek, és a feliratok is bengáli nyelvűek):

„Elegem van abból, hogy újra és újra el kell magyarázom az embereknek a helyzetemet. Sok embertől kértem már tanácsot, de egyikük sem tudott nekem biztos választ adni” – panaszkodott a 22 éves Apu Sarker. „Volt, aki azt javasolta, hogy forduljak bírósághoz. Ha már nem lesz más lehetőség, lehet, hogy ezt kell tennem” – mondta.

Sarkeréknek némi könnyebbséget jelentett, hogy a személyi igazolványukat ujjlenyomat nélkül is meg tudták csináltatni, ehhez a retinájukat szkennelték be, az ujjlenyomatukra nem volt szükség.

(OddityCentral)

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!