A „Magyarország már nem demokrácia” című cikk lett a legolvasottabb nem koronavírus témájú írás a Politicón

2020. december 28. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A „Magyarország már nem demokrácia” című májusi cikk lett 2020-ban a legolvasottabb nem koronavírus témájú írás a Politico európai kiadásán.

A politikai tematikájú újság hétfőn tette közzé a 20 legolvasottabb idei cikkének listáját, amelyen a koronavírushoz köthető írások dominálnak, 15 cikk a járvánnyal foglalkozott. A 6. helyen van a Magyarországról szóló cikk, de az első öt legolvasottabb anyag a járvánnyal foglalkozik, ezért a Freedom House nevű civil szervezet éves jelentését bemutató írás lett a legolvasottabb nem a vírussal foglalkozó cikk.

A „Magyarország már nem demokrácia” című cikk azt taglalja, hogy Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé. A Freedom House azt vizsgálta, hogy a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk országaiban mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei.

A jelentés szerint a hibrid rezsimekben vannak választások, de

törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

Az öt kategóriából a hibrid rezsimek tartoznak a középsőbe, egyebek mellett Ukrajna, Moldova, Albánia, Szerbia és Grúzia van még velünk ebben a csoportban.

Ennél előrébb sorolják a szilárd demokráciákat (pl. Csehország, Szlovénia, Szlovákia), és a félig szilárd demokráciákat (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária). Hátrébb a félig (Örményország) vagy teljesen szilárd autoriter államokat (pl. Oroszország).

A 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!