Az utolsó pillanatban aláírt Trump, mégsem állnak le a kormányzati intézmények

2020. december 28. – 05:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump leköszönő amerikai elnök néhány nap halogatás után mégis aláírta vasárnap a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését és a gazdaság élénkítését célzó törvényt, elhárítva ezzel a kormányzat év végi részleges leállásának veszélyét – írta az MTI.

A szövetségi kormányzat finanszírozása hétfőig volt biztosított, és így amennyiben a hivatalából január 20-án távozó elnök nem írta volna alá a szóban forgó törvényt, a kormányzati intézmények dolgozóinak milliói kényszerülhettek volna keddtől fizetés nélküli szabadságra.

A kongresszus demokrata és republikánus szárnya is igyekezett rábírni az elnököt az aláírásra. A republikánus elnököt saját pártja képviselői is figyelmeztették, hogy halogatásával csak azt éri el, hogy káoszt teremtő vezetőként marad meg az emberek emlékezetében – idézte Pat Toomey republikánus szenátort a BBC.

A republikánus és demokrata párti kongresszusi képviselők hónapokon át tartó nehéz tárgyalások után jutottak megállapodásra a mintegy 2300 milliárd dolláros csomagtervezetről, amelyben 892 milliárd dollárt különítettek el a koronavírus-járvány miatti gazdaságélénkítő intézkedésekre. Ezzel a büdzsével finanszírozzák az amerikai kormányzat működését a jövő év szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben.

A kormány részt vett az 5500 oldalas tervezet megalkotásában, és a törvényt már nagy többséggel elfogadta a törvényhozás mindkét háza, Trump mégis halogatta a büdzsé törvénybe iktatását. A múlt kedden még azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá. A Twitter-en közzétett videójában azt követelte, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére – a gazdaságélénkítés jegyében – minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvényben szereplő 600 dollár helyett, amivel sajtójelentések szerint közeli munkatársai közül is sokakat meglepett.

A csomag híján 14 millió munkanélküli juttatása került veszélybe.

Az elnöknek más követelései is voltak, és nem tudni, hogy végül miért állt el tőlük, és írta alá mégis a törvényt. Egyes értesülések szerint a tanácsadói győzték meg erről a leköszönő elnököt, aki a karácsonyi ünnepeket a floridai üdülőjében töltötte.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!